Celine De Clercq">

Céline De Clercq

Céline De Clercq is Bachelor Interieurvormgeving LUCA School of Arts, is Master in Architectuur (KU Leuven), en maakt deel uit van het selectieteam voor de Dag van de architectuur 2017.

"Ik zou niet kunnen wonen op en plek waar ik het contact met de omgeving volledig kwijt ben, het is voor mij belangrijk te begrijpen waar ik ben, waarom ik hier ben. Architectuur brengt mij naar plekken zoals deze."

Leeftijd: 26 jaar

Woonplaats: Gent

Studie: Bachelor Interieurvormgeving aan LUCA School of Arts & Master in Architectuur aan de KU Leuven

In welke stad ter wereld zou je het beste gedijen en waarom?
Het is moeilijk om een vaste plek te bepalen, te kiezen. Graag zou ik mijn bestemming willen bepalen op basis van de mensen die op die plek aanwezig zijn, de kwaliteiten die op die plek aanwezig zijn. In dat opzicht probeer ik mij niet definitief te binden aan een omgeving. Ik wil zoeken naar een plek die me inspireert, een plek die me beroert, een plek waar ik elke dag nieuwe dingen kan ontdekken. Cultuur, natuur, water, geschiedenis en activiteit zijn essentieel. Ik zou niet kunnen wonen op en plek waar ik het contact met de omgeving volledig kwijt ben, het is voor mij belangrijk te begrijpen waar ik ben, waarom ik hier ben. Architectuur brengt mij naar plekken zoals deze, maar meer dan wat dan ook, brengt mijn intuïtie mij waar ik wil zijn.

Welk gebouw, plek, publieke ruimte roept voor jou instant jeugdherinneringen op en waarom?
In mijn jeugd heb ik vooral goede herinneringen aan een afwisseling tussen vrijheid, in de natuur, en activiteit, in de stad. Als kind ging ik vaak met mijn grootouders of ouders naar de beestenmarkt, de brocante markten, evenementen, culturele activiteiten… Ik herinner mij dat ik een enorme fascinatie had voor pleinen, als kind was het moeilijk te begrijpen hoe één ruimte zoveel verschillende gezichten kon hebben. Het plein als publieke ruimte is voor mij de ultieme potentie en fascinatie in architectuur. Naast dit ben ik als kind altijd op reis geweest naar Denemarken en Zweden. We trokken rond met de mobilhome. Hoe verder, hoe liever. Vrijheid en natuur zijn noodzakelijk voor mij, ze hebben mij leren appreciëren wat landschap is, wat stilte is, leegte… De combinatie van beide, natuur en stedelijke activiteit, vormt voor mij de ultieme leefplek.

 

Aan welk architecturaal/stedenbouwkundig project in Vlaanderen en/of Brussel had je graag meegewerkt en waarom?
Een project waar ik zelf graag had aan kunnen meewerken is de restauratie van de Baudelokapel in Gent. Dit project werd vorig jaar, na tien jaar leegstand, opgekocht en gerestaureerd. Gedurende die periode heb ik voor mijn studies een ontwerpvoorstel gemaakt over dit monument. Hiernaast had ik graag meer kunnen meewerken aan Project Kobra in Gent, samen met Robbrecht en Daem architecten. Vijf jaar geleden heb ik drie maanden aan dit project meegewerkt, maar dat is lang niet voldoende om het volledig en goed te kunnen omvatten. Als laatste zou ik kiezen voor het wintercircus in Gent. Deze restauratie wordt waarschijnlijk volgend jaar gestart en zal, in aansluiting met De Waalse Krook, een nieuwe semi-publieke plek in het hart van de stad vormen. Plekken zoals deze intrigeren mij, omdat ze een samenkomst zijn van veelheden, ze dragen een enorme complexiteit. Publieke of semi-publieke ruimte blijft hetgeen waaraan ik het liefst mijn bijdrage wil leveren. Het is belangrijk als architect het grotere belang te zien, voorbij onze eigen dromen en wensen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief