Ellen Van Mechelen">

Ellen Van Mechelen

Ellen Van Mechelen is Master in Architectuur (Universiteit Antwerpen) en maakt deel uit van het selectieteam van de Dag van de architectuur 2017.

"Het boeit me enorm hoe het architecturale ontwerp van de Antwerpse Cadixwijk inspeelt op het stedenbouwkundige plan van de wijk. Architectuur brengt zo een extra dimensie en meerwaarde aan de buurt."

Leeftijd: 24 jaar

Woonplaats: Merksem (Antwerpen)

Studie: Master in Architectuur aan de Universiteit Antwerpen

In welke stad ter wereld zou je het beste gedijen en waarom?
Het liefste zou ik in het centrum van Antwerpen willen wonen, de stad biedt en heeft zoveel mogelijkheden aan diverse wijken en belevenissen. Er valt altijd iets te beleven in deze veelzijdige stad. Nochtans ben ik ook zeer gefascineerd door andere steden, waar ik dan graag op vakantie ga. De verscheidenheid aan wijken, die elks hun kwaliteiten bezitten, niet enkel cultureel, maar eveneens historisch, stedenbouwkundig, architecturaal… Dat spreekt me enorm aan. In welk deel ik dan juist zou willen wonen, dat moet ik nog verder uitzoeken.

Welk gebouw, plek, publieke ruimte roept voor jou instant jeugdherinneringen op en waarom?
Wanneer ik terug denk aan de vele uitstappen die ik heb gemaakt als kind met mijn familie en de school naar de zoo van Antwerpen, dan komen er verscheidene herinneringen terug naar boven. Met het gezin bezochten we de zoo vaak op een woensdagnamiddag of tijdens de vakantie. Eveneens werd een schooljaar traditioneel afgesloten met een bezoek aan de zoo. Als kleuter leidden ouders ons rond in groepjes door de zoo, als elfjarige mochten we de zoo zelf gaan ontdekken. De zoo is centraal gelegen in een grootstad, maar eens je je binnen bevindt, heb je daar geen besef meer van. Een hele andere wereld treedt naar voren en dat vind ik net zo boeiend aan de zoo van Antwerpen. Ontwerpers zoeken vandaag de dag ook naar een goed antwoord op de vraag die vaak gesteld wordt: Hoe kunnen we de zoo aanpassen en uitbreiden én kan de bezoeker in nauwer contact komen met de dieren? De publieke ruimte wordt zo steeds terug in vraag gesteld.

Aan welk architecturaal/stedenbouwkundig project in Vlaanderen en/of Brussel had je graag meegewerkt en waarom?
Ik had graag meegewerkt aan het stedenbouwkundig en architecturaal ontwerp van de Cadixwijk te Antwerpen. Een wijk met een rijke geschiedenis die een nieuw leven wordt ingeblazen, maar waarbij er ook veel aandacht is uitgegaan naar het behoud van al deze bijzondere aspecten. Vorig academiejaar heb ik tijdens een ontwerpstudio kennis mogen maken met deze veelzijdige ontwerpopgave, waardoor ik nog steeds geboeid ben over de mate waarin het architecturale ontwerp kan inspelen op het stedenbouwkundige plan van de wijk. Daarbij brengt architectuur een extra dimensie en meerwaarde aan de buurt.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief