Jonas De Decker">

Jonas De Decker

Jonas De Decker is Bachelor Interieurvormgeving (LUCA School of Arts) en Master Architectuur (KU Leuven), en maakt deel uit van het selectieteam van de Dag van de architectuur 2017.

"De glaspartijen tegen de tumblingbaan van turnhal Sport Vlaanderen in Gent weerkaatsen de reflectie van de beweging van de gymnast. Beelden die gegrift zijn in mijn geheugen door architectuur."

Leeftijd: 26 jaar

Woonplaats: Herzele

Studie: Bachelor Interieurvormgeving (LUCA School of Arts) en Master Architectuur (KU Leuven)

In welke stad ter wereld zou je het beste gedijen en waarom?  
Parijs, een wereldstad waar ik vandaag de dag nog niet ben geweest. Het is een fantasie. De combinatie wonen-werken in een wereldstad lijkt me de ideale plek om te ‘connecteren’ met mensen. De straten die ademen naar werkdruk heb ik nodig om goed te presteren. Iedere dag de uitdaging aangaan om je als individu te ontwikkelen in symbiose met verschillende actoren, zoals mode, schilderkunst, muziek,… Het zou een fijn gevoel zijn om te wandelen in één van de grote boulevards in Parijs met mijn tekenschriftje, kijkend naar de gevels en het zonlicht die zweeft tussen de bomen.

Welk gebouw, plek, publieke ruimte roept voor jou instant jeugdherinneringen op en waarom?
De topgymnastiekhal van Sport Vlaanderen in Gent. Ik heb vijf jaar competitie tumbling gedaan. Het geluid op de tumblingbaan in de hal benadrukt de mentaliteitsdruk van iedere oefening. De glaspartijen tegen de tumblingbaan weerkaatsen de reflectie van de beweging van de gymnast. Beelden die gegrift zijn in mijn geheugen door architectuur.

Aan welk architecturaal/stedenbouwkundig project in Vlaanderen en/of Brussel had je graag meegewerkt en waarom?
Villa M, ontworpen door architect Ivan Van Mossevelde in Sint-Martens-Latem in 1977. Het huis is een kunstwerk op zich en is een statement van het zuivere modernisme. Een absolute troef is de indeling van de ruimtes met steeds zicht op de 40 jaar oude natuurtuin. De machtige geometrische constructie is volledig in harmonie met de omliggende ongerepte natuur. Het ontwerp moest komen van een creatieveling die stilte kon brengen. Van Mossevelde wenste niet te weten wat de bewoners zochten want “ge gaat altijd zoeken zoals gij gewoond hebt”. Hij trok één week in bij de bewoners om hun behoeften waar te nemen. Fantastisch toch? Kom kijken want het ontwerp is klaar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief