fbpx
Linsy Raaffels">

Linsy Raaffels

Linsy Raaffels is Burgerlijk Ingenieur - Architect en doctoreert aan de VUB binnen de faculteit Architectuur. Ze maakt deel uit van het selectieteam van de Dag van de architectuur 2017.

"Zodra we als kind de metro namen, en in de metrotunnels belandden, betekende dit maar één ding: er stond een geweldige uitstap gepland."

Leeftijd: 24 jaar

Woonplaats: Lier

Studie: Burgerlijk Ingenieur – Architect en doctoreert aan de VUB binnen de faculteit Architectuur

In welke stad ter wereld zou je het beste gedijen en waarom?
In de stadskern van de metropool Barcelona zou ik me onmiddellijk thuis voelen. Van gericht rondlopen in het herkenbare rasterpatroon van de stadsplanning in Eixample, tot dromend verdwalen in de rustieke kronkelstraatjes van het historische Barri Gòtic. Een schril contrast dat blijft verbazen en verwonderen. Maar de relatie tussen oud, nieuw en nieuwer blijft ook inspirerend. Van de stadsruïnes onder het Palau Reial Major tot het werk van Antoni Gaudí tot Mies van der Rohe’s Barcelona Pavilion of de Torre Agbar van Jean Nouvel: de stad blijft verfrissend verrassend. Het is een mix van bruisende stedelijkheid en ontspannen genieten van de kleine pracht en praal in het leven. Wat kan een architect zich nog meer wensen van zijn omgeving? Enkel heerlijk eten denk ik dan, maar dat is hier ook zonder twijfel gegarandeerd.

Welk gebouw, plek, publieke ruimte roept voor jou instant jeugdherinneringen op en waarom?
Toen ik klein was stonden de Antwerpse metrotunnels voor mij symbool voor vreugde en jolijt. Vanop het Kiel (waar we toen woonden) met mama en papa naar de cinema, op uitstap met de grootouders naar de zoo of een kinderijsje gaan eten in ’t stad. Kortom, als we de metro namen en in de metrotunnels belandden, betekende dit maar één ding: er stond een geweldige uitstap gepland. Zeventien jaar geleden zijn we verhuisd naar Lier en voor mijn studies Burgerlijk Ingenieur – Architect trok ik naar Brussel. Ondanks dat de band met Antwerpen aanwezig bleef, en deze met Brussel nog steeds groeit, voelt het afdalen in de metrotunnels van de Koekestad toch telkens een beetje als thuiskomen. Zeker als het op zo’n oude, waggelende, piepende tram is.

Aan welk architecturaal/stedenbouwkundig project in Vlaanderen en/of Brussel had je graag meegewerkt en waarom?
Stedelijkheid en restauratie zijn twee begrippen die mij tijdens mijn opleiding steeds geboeid hebben. Ook nu nog vindt het zijn intrede in de opzet van mijn doctoraat. Van de werven die ik de voorbije zes jaar bezocht, waren er vele impressionant, zoals het Havenhuis van Zaha Hadid of het nieuwe provinciehuis van Xaveer de Geyter. Toch is het een bezoek aan enkele van de restauratieprojecten in het Militair Hospitaal in Antwerpen dat een van de meest intense indrukken achterliet. Stoffige ladders beklimmen in de beschermde, voormalige ziekenzalen en de reconversie tot lofts vorm zien krijgen. Over een drempel vol steengruis stappen van de oude kapel en in het midden van het toekomstige restaurant The Jane staan (iets dat me sindsdien nooit meer gelukt is). Dit alles ingebed in een volledig masterplan dat een project belichaamt dat stedelijkheid en restauratie combineert, en succesvol aan nieuwbouw koppelt. Met als resultaat een gebied dat zich ontpopt tot een Groen Kwartier waar ik wel zou willen wonen (moest het dan toch niet Barcelona worden). Zo’n project zou ik met beide handen grijpen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief