">

Nele Coppieters

"Architectuur organiseert het leven, en maakt het hopelijk ook aangenamer. Binnen deze context heeft een gevangenis een dubbele betekenis. Hoe kan je het leven aangenamer maken voor mensen in nood."

Leeftijd: 26 jaar

Woonplaats: Gent

Studie: Architectuur

In welke stad ter wereld zou je het beste gedijen en waarom? 
Dat is een moeilijke keuze, ik ben vrij honkvast. Als architect ben ik nogal fan van het monumentale. Rome zou me dus best kunnen bekoren. Ik smul van de barokke kerken en het overdadige marmer. Het eten is er lekker, de zon schijnt er vaak, maar wonen… Het is allemaal nogal cliché.

Rotterdam lijkt me een goede keuze. Het is geen mooie stad, maar wel zeer interessant. Projecten van OMA, Ben Van Berkel en MVRDV missen vaak een menselijk maat. Het maakt deze stad ruw en ongenuanceerd. Mensen zijn er ook zo lekker eerlijk. Als Belg word ik vaak beschouwd als extreem extravert. In Rotterdam ben ik even timide.

Welk gebouw, plek, publieke ruimte roept voor jou instant jeugdherinneringen op en waarom?
Ik was als kind al een fervent lezer. Elk jaar bezocht ik de boekenbeurs in Antwerp Expo. Ik herinner me nog steeds het gevoel dat de stad op me maakte. De drukte, de grootsheid, maar vooral de hoogbouw maakte een diepe indruk. Het voormalig BP-gebouw van Léon Stynen markeert niet alleen de aankomst op de boekenbeurs. De structuur van het gebouw vind ik nog altijd bijzonder. Het gebouw draagt niet van de grond naar boven. Stijnen bedacht een structuur waarbij de vele vloerplaten ophangen aan een sterke kroon. Toeval wil dat ik 20 jaar later, in een architectenkantoor in deze toren aan de slag ging. Mijn wandeling van het station naar de toren blijft me intrigeren. Binnenin is het weidse uitzicht fantastisch. Het dak van de Expo, deSingel, de andere torens, de stad.

Aan welk architecturaal/stedenbouwkundig project in Vlaanderen en/of Brussel had je graag meegewerkt en waarom?
Wat me het meest boeit in architectuur, is hoe het interageert met mensen. Hoe worden dingen gebruikt? Wat zijn de noden en dromen van gebruikers? Welke functie kan je toevoegen aan een omgeving? Architectuur organiseert het leven, en maakt het hopelijk ook aangenamer. Binnen deze context heeft een gevangenis een dubbele betekenis. Hoe kan je het leven aangenamer maken voor mensen in nood. De nieuwe gevangenis in Beveren door Beel Architecten i.s.m. Jaspers-Eyers leek me in dat opzicht bijzonder boeiend. Het is een grootschalig complex met toffe knopen om te ontwarren. Het is een wereld die losstaat van zijn context, maar er toch een relatie mee moet aangaan. Maar tegelijk gaat het diep in op het menselijke karakter van architectuur. Klinkt als een echte uitdaging.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief