Festival van de architectuur

Veilinghuis Bernaerts

D/a: Veilinghuis Bernaerts

Zien → Antwerpen

Van cinema tot veilinghuis
Stam Architecten

 

Over de historiek van het pand dat het veilinghuis sinds 1994 bekleedt:

Dit gebouw, opgericht als cinemazaal, werd in 1912 vlakbij de Hippodroom gebouwd. De bioscoop bevond zich, zoals toen gebruikelijk was, inpandig achter twee appartementsgebouwen. De zaal bestond uit een ijzeren constructie op slanke zuilen en zou een rijkelijke oosterse aankleding hebben gehad. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de zaal zwaar beschadigd. In 1922 werd de cinemazaal heropgebouwd. Aanvankelijk diende men een aanvraag in voor een gebouw in Beaux-Artsstijl naar ontwerp van Ernest Pelgrims, maar nog datzelfde jaar werden nieuwe plannen ingediend. Het ontwerp valt op door de veel modernere vormgeving in art-decostijl. De plannen werden opgemaakt door het Brussels bedrijf ‘Le Plasticolor’ van decorateur, aannemer en promotor Hendrik Driesmans. Hij en zijn zoon, architect Marcel Driesmans, waren bekend om hun ontwerpen van bioscoopzalen. Het Lunatheater in Brussel is een van hun bekendste ontwerpen. Het is hun ontwerp dat uiteindelijk werd gerealiseerd. De nu volledig witgeschilderde voorgevel bestond oorspronkelijk uit een combinatie van baksteen en similinatuursteen. De naam van de bioscoop ‘Cinema Tokio’ was in sierlijke letters op de erker van de eerste verdieping aangebracht. Ook de overige gevelornamentiek was geïnspireerd op de Japanse architectuur en bestond uit rood gelakt schrijnwerk, draken, oosterse plantenmotieven en pagodevormige luifels boven de vensters in de zijtraveeën.

Dit alles werd verwijderd na de Tweede Wereldoorlog, toen het complex de nieuwe naam ‘Artis’ kreeg. De zaal bevindt zich, net als bij de vooroorlogse cinema, achteraan over de volledige breedte van het perceel. Het is een constructie in gewapend beton. In de voorbouw zijn de inkom en de foyer ondergebracht en bevinden zich ook de trappen naar de verdieping. De cinema bleef in gebruik tot het begin van de jaren 1970. Het pand werd daarna eigendom van striptekenaar Willy Vandersteen en de familie Staes, die er filmstudio’s wilde inrichten. In 1994 kocht de familie Bernaerts het complex om er hun veilinghuis onder te brengen.

Veilinghuis Bernaerts
Veilinghuis Bernaerts

In 2012 werden verbouwingen uitgevoerd naar het ontwerp van Stam architecten. Door het afbreken van het voormalig café ‘De Carrousel’ werd een doorgang gecreëerd tussen de Verlat- en de Museumstraat. Het voormalige cinemacomplex wordt nu volledig gebruikt als veilingzaal en op de eerste verdieping worden evenementen en concerten georganiseerd. In de doorgang naar de Museumstraat werd een galerie ondergebracht. Het huidige bureau en een deel van de stockageruimte zijn ingericht in een naastliggend pakhuis. Dit gedeelte zal in 2017 gerenoveerd worden.

Meer info:
Stam Architecten | Veilinghuis Bernaerts
#stamarchitecten #veilinghuisbernaerts

  • Veilinghuis Bernaerts

    Veilinghuis Bernaerts

  • Veilinghuis Bernaerts, Stam Architecten

    Veilinghuis Bernaerts, Stam Architecten

  • Veilinghuis Bernaerts, Stam Architecten

    Veilinghuis Bernaerts, Stam Architecten

  • Veilinghuis Bernaerts

    Veilinghuis Bernaerts

  • Veilinghuis Bernaerts

    Veilinghuis Bernaerts

Routebeschrijving

Locatie

Verlatstraat 22
2000 Antwerpen

Routebeschrijving

Van

14:00u

Tot

18:00u

Toegangsprijs

Gratis