Brug van Vroenhoven, Ney & Partners en Jozef Legrand, (Foto: J.L. Deru)

D/a: Brug van Vroenhoven

→ Riemst

Een herinnering aan de duistere geschiedenis van het Albertkanaal

Ney & Partners en Jozef Legrand 

Martha (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

Dit is de plek waar voor België op vrijdag 10 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog begon. De beladen geschiedenis van de site eist een ontwerp met respect voor het verleden én oog voor de toekomst en functionaliteit.

Verbinding tussen brug en gebouw

De oorspronkelijke boogbrug werd op deze bewuste vrijdag door het Duitse leger veroverd om zo België binnen te vallen. Na enkele vruchteloze pogingen om de brug op te blazen, werd hij in 1944 toch vernield door de terugtrekkende Duitse soldaten. In 1947 werd een tijdelijke brug in de oorspronkelijke vorm herbouwd.

In 2007 startte de bouw van een nieuwe brug omdat de structuur van de oude, toch niet zo tijdelijke, brug niet toeliet dat grote schepen konden passeren. Zo kon de rivier verbreed worden. In de massieve brugsteun werd plaats voorzien voor een museum en een café. De architecten, Ney & Partners, en kunstenaar Jozef Legrand maakten slim gebruik van deze functies om een sterke visuele verbinding te creëren tussen het gebouw en de brug. Zo heb je van op het uitkragend terras een prachtig zicht op het Albertkanaal en de onderkant van de brug.

Een subtiele les in geschiedenis 

Het museum is een interactief belevingscentrum waar de Tweede Wereldoorlog wordt geïllustreerd aan de hand van multimedia en tekst. De oude bunker naast de brug werd bewaard en torent als kroon boven het gebouw uit. Het is de enige stille getuige van de gebeurtenissen die zich op deze plek hebben afgespeeld. In het prachtige amfitheater kunnen culturele activiteiten georganiseerd worden. De buitenmuren van het gebouw, die zich over een afstand van 170 meter onder de brug uitstrekken, kunnen gebruikt worden als klimmuren. Het hoogtepunt van de site is de openluchtarena. 

De architecten slaagden erin een prachtig stuk architectuur neer te zetten met veel respect voor het sinistere verleden van de site. De architectuur wil niet luidruchtig zijn en schreeuwt niet om aandacht voor de grote helden van de tweede wereldoorlog. Ze wil het verleden koesteren en op een subtiele manier haar bezoekers iets bijleren over de feiten die zich hier tachtig jaar geleden afspeelden. 

Auteur: Martha Kennis

  • Brug van Vroenhoven, Ney & Partners en Jozef Legrand, (Foto: J.L. Deru)

    Brug van Vroenhoven, Ney & Partners en Jozef Legrand, (Foto: J.L. Deru)

Praktische info

Locatie

Maastrichtersteenweg 212
3770 Riemst

Routebeschrijving

Van

Tijdstip te bevestigen.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief