D/a: Kostuumatelier

Dag van de architectuur (D/a) → Antwerpen

Architecten: puls architecten
Een naadloze overgang van textielatelier tot kinderdagverblijf

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! Deze rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. Ama (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen. 

Als winnaar van de ontwerpwedstrijd nam puls architecten de hervorming op zich van het Kostuumatelier tot een kinderdagverblijf met vijf woningen, een ondergrondse buurtparking en een publieke doorsteek. De site van het voormalige textielatelier kreeg een volledig nieuwe invulling na de praktische keuze voor ‘tabula rasa’, ten gevolge van de vraag naar passiefbouw.

Met nuchtere en heldere stedenbouwkundige principes slagen de architecten erin om een bescheiden eenheid te creëren met de authentieke omgeving van het Groen Kwartier. Alle programmaelementen bevinden zich eenvoudigweg naast en tegenover elkaar. De architecten hanteerden een letterlijk ‘low profile’ en gingen onnodige complexiteit uit de weg. Deze bescheiden ontwerpmanier zorgt voor een coherentie die extra wordt benadrukt door her respect voor de overgebleven omwalling  die de site omgeeft als een ‘intra muros’.

Kostuumatelier, PULS architecten (Foto: PULS architecten)

De vijf straatwoningen vervolledigen het ontbrekende deel van dit grillige stenen patchwork en verrijken het straatbeeld. De toepassing van verrassende details zoals een baksteenverband in de vorm van een naad is een knipoog naar de voormalige functie van de site. De grondwoningen laten ons wegdromen van de klassieke Engelse stijl door een bedrevene verticaliteit in de vorm en positie van de raamopeningen, de buitentrappen en de omlijstingen rond de voordeuren.

Kostuumatelier, PULS architecten (Foto: PULS architecten)

De speelsheid en luchtigheid van de woningen is ook op een letterlijke en figuurlijke manier terug te vinden in de crèche. Door de toepassing van doorgetrokken assen wordt overzicht en inzicht gerealiseerd, terwijl sheddaken zorgen voor overvloedig licht tot in de kern. De ontwerpers hebben zelfbedachte, creatieve oplossingen toegepast om een veilige en functionele werkplek te voorzien, zoals deuren waar geen vingertjes kunnen tussensteken of individuele doorgeefkasten naar de leefgroepen voor persoonlijke spullen. Naast het personeel en de ouders spreekt dit project ook de 108 kindjes toe als een verwelkomend en plezierig speeloord met binnen- en buitenruimte.

Bovenop het dak, dat als een tweede maaiveld nergens bovenuit steekt, is een daktuin voorzien die oorspronkelijk werd ontworpen als publieke ruimte en daarmee een genereus gebaar naar de omgeving maakt. In realiteit wordt hij niet open gesteld voor het grote publiek maar kunnen bewoners van de aanpalende gebouwen wel nog genieten van het uitzicht.

Kostuumatelier, PULS architecten (Foto: PULS architecten)

Tenslotte geeft een woningbrede opening in de straatwand toegang tot het omwalde binnengebied en projecteert zo het kinderdagverblijf als de schoot van de wijk. Er vormt zich hierdoor een steeg die fungeert als de publieke doorsteek naar het Groen Kwartier. Dit wordt langs de straatzijde aangekondigd door het ietsje naar achter plaatsen van drie rijwoningen, en op die manier worden de twee hoekwoningen aantrekkelijk gearticuleerd.

Auteur:  Ama Verdonckt

 

D/a - Inschrijvingen Kostuumatelier

Inschrijven voor de rondleiding is noodzakelijk
  • Kostuumatelier, PULS architecten (Foto: PULS architecten)

Praktische info

Locatie

Van Luppenstraat 50,
2018 Antwerpen

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

13:00u

Tot

15:45u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleidingen door architect 13u, 14u en 15u
Inschrijven verplicht

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief