D/a: Woonzorgcentrum Gitschotelhof

Dag van de architectuur (D/a) → Borgerhout

Publiek hart
Architect: Collectief Noord architecten

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier. Plaatsen zijn beperkt!

Amélie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

De woonzorgcampus verwelkomt zijn bezoekers via een publieke binnentuin. Doordat de hoofdingang is vormgegeven als een tuinpaviljoen en vrij staat, contrasteert het met de architectuur van de woonzorgcampus. Zijn unieke positie in het geheel laat een verschillende vormgeving toe. Collectief Noord architecten koos ervoor om in het ontvangstgebouw ook een ruime cafetaria en de onmisbare administratieruimtes te voorzien. Zo creëren ze een informele plek waar bewoners en bezoekers van de woonzorgcampus elkaar kunnen ontmoeten.

Collectief Noord, Woonzorgcampus Gitschotelhof (foto: DDesmet)
Woonzorgcampus Gitschotelhof (Foto: Dennis De Smet)

Als een rode draad begeleidt een grote betonnen handgreep de bezoeker en bewoner doorheen de campus. Iedere bouwlaag huisvest enkele leefgroepen van een tiental bewoners. Elke entiteit beschikt naast private slaapkamers ook over een collectieve keuken, eet- en zitruimte met buitenruimte. Dankzij de groene kleur in de gevels onderscheiden de collectieve ruimtes van de leefgroepen zich van private ruimtes. De architecten gebruiken ook patronen in de vloerbetegeling  om de verschillende gedeelde zones af te bakenen. Tegelijkertijd suggereren ze de aanwezigheid van decoratief tapijt. Ruime binnenramen moedigen ontmoeting tussen bewoners van verscheidene leefgroepen aan.

Door het klassieke model van de woonzorgcampus om te draaien, liggen de private toegangen van de bewoners rond collectieve tuinen aan de straat. Net zoals de voortuintjes van de omliggende woningen geniet ook hier de voorbijganger van wat extra groen in de straat. De publieke arm van het Gitschotelhof bevindt zich aan de binnenkant van het bouwblok. Het gebouw heeft de ambitie om de wijk en de bewoners van het woonzorgcentrum in het publieke groene hart van de woonzorgcampus samen te brengen.

Collectief Noord, Woonzorgcampus Gitschotelhof (foto: DDesmet)
Woonzorgcampus Gitschotelhof (Foto: Dennis De Smet)

Het omvangrijke gebouwensemble van de woonzorgcampus pikt de architectuurtaal op van de wijk Deurne. Net zoals haar buren beperkten de architecten haar hoogte tot drie bouwlagen. Het platte dak en kleurenpallet van de gevels zijn eveneens ontleend aan de directe omgeving. Doordat de eerste en tweede bouwlaag in de gevel niet van elkaar onderscheiden worden, oogt het gebouw lager. De geaccentueerde gevel van de derde bouwlaag kondigt traditiegetrouw de bovenste verdieping van het gebouw af. De plastische witte gevels met aan de binnenkant van de woonzorgcampus drukken de publieke korrel van de centrale openbare tuin uit.

Werp een blik achter de schermen! Collectief Noord architecten openen tijdens de Dag van de architectuur de deuren van hun bureau.

 

 

  • Woonzorgcampus Gitschotelhof (Foto: Dennis De Smet)

  • Collectief Noord, Woonzorgcampus Gitschotelhof (foto: DDesmet)

    Collectief Noord, Woonzorgcampus Gitschotelhof (foto: DDesmet)

  • Collectief Noord, Woonzorgcampus Gitschotelhof (foto: DDesmet)

    Woonzorgcampus Gitschotelhof (Foto: Dennis De Smet)

 

 

 

D/a - Inschrijvingen Woonzorgcampus Gitschotelhof

Praktische info

Locatie

Lodewijk van Berckenlaan 361
2140 Borgerhout

Routebeschrijving Schrijf je hier in

Van

10:00u

Tot

17:00u

Duur

30 minuten

Toegangsprijs

Gratis.
Enkel toegankelijk tijdens de rondleiding om 10u30, 11u, 11u30, 13u, 13u30, 14u, 14u30, 15u, 15u30, 16u, 16u30. Inschrijven verplicht.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief