De Grote Invitatie

→ Oostende

Een uitnodiging om samen stad te maken

De 21ste eeuw brengt grote veranderingen met zich mee. Denk maar aan klimaatopwarming, leefbare steden, dekolonisatie en superdiversiteit. In die veranderingen schuilen uitdagingen, maar ook kansen. Kansen om onze omgeving voor iedereen zo leefbaar en aangenaam mogelijk te maken. En daarvoor hoeven we niet te wachten op iemand anders. Als we al het talent en ijver in een stad bundelen, komen we ongetwijfeld tot verrassende ideeën en oplossingen. 

De Grote Invitatie is een uitnodiging aan de Oostendenaars om samen aan hun stad te werken. Om mee te denken, mee te ontwerpen en mee te realiseren. We brengen mensen samen die elkaar zelden ontmoeten, ook al wonen ze in dezelfde wijk. Samen met hen komen we tot ideeën met een blijvende impact op de stad.    

Hoe willen we dat doen? 

In de zomer trekken we naar drie wijken in Oostende met elk hun eigen karakter. In Mariakerke, de Vuurtorenwijk en het Westerkwartier nemen we samen met telkens 10 buurtbewoners in nieuwe allianties het potentieel van hun wijk onder de loep. Zij maken op hun beurt weer 10 andere Oostendenaars warm om mee hun schouders onder het project te zetten. In 5 workshops komen we zo tot concrete voorstellen en projecten die een blijvend verschil maken.

En dat is nog maar het begin

Op zaterdag 16 oktober, tijdens het Festival van de architectuur, stellen we het resultaat van de workshops voor aan de wereld. Én aan mogelijke partners, die zich kunnen engageren om mee een project te verwezenlijken. Want De Grote Invitatie is geen vrijblijvende brainstorm. Het is het startschot voor Oostende om haar potentieel waar te maken.   

 

De Grote Invitatie is een initiatief van het Vlaams Architectuurinstituut, in samenwerking met Wetopia making cities together en de Oostendenaars.

 

Met raad en daad bijgestaan door een groeiend aantal partners: Stad Oostende, de Stadsmariniers, Buurtwerk Vuurtorenwijk, Ontmoetingscentra ’t Viooltje en De Ballon, Stadsatelier, De Grote Post, Klein Verhaal, De Oostendse Haard, Hangtime, The Crystal Ship, BC Filou Oostende, Haven Oostende, Antenne en VLIZ.

 

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij.
Praktische info

Locatie

Mariakerke, Vuurtorenwijk en Westerkwartier
8400 Oostende

Routebeschrijving

Van

Tijdstip te bevestigen.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief