Expo | DING! Een nieuwe vleugel voor Design Museum Gent

Gent → Gent

In 2023 opent Design Museum Gent een nieuwe vleugel, het lang verwachte sluitstuk van een museale site die 25 jaar onafgewerkt bleef. Als voorsmaakje kan je op 22 september de vijf ontwerpvoorstellen bewonderen in Hotel De Coninck. Tijdens de opening licht het winnende team zijn ontwerp toe.

Het museum als third place
Met de nieuwe vleugel wil het Design Museum meer bereiken dan enkel zijn tentoonstellingsoppervlakte uitbreiden. De nieuwbouw moet een third place worden, een schakel die de twee bestaande museumgebouwen (het achttiende-eeuwse stadspaleis Hotel De Coninck en de achterliggende Vleugel 1992) optimaal verbindt met de stad, haar bewoners en de museumbezoekers. Het gebouw zal gratis toegankelijk zijn. Samen met zijn partners presenteert Design Museum Gent er een actueel programma rond design en voorziet het een laagdrempelige kennismaking met de collectie. Het museum noemt het een ‘community sense making museum voor de Gentenaar, de designliefhebber, de creatieve industrie, de passant en de toerist.’ Het wordt een participatief en interactief museum, zinvol voor iedereen die betrokken is bij designerfgoed. Het onderscheid tussen producent en gebruiker vervaagt. Bovendien wordt het ook een smart museum, dat op een slimme manier gebruik maakt van hedendaagse technologie.

Vijf ontwerpen voor één vleugel
Via de Open Oproep van de Vlaams Bouwmeester vroeg het Design Museum aan vijf ontwerpteams om een voorstel uit te werken voor een multifunctioneel en flexibel gebouw, dat past in het historische centrum van Gent. Het moet zowel samen met het museum als autonoom kunnen functioneren. De vijf ontwerpteams die hun ontwerp verder mochten uitwerken zijn:

  • Assemble Studio i.s.m. Czvek Rigby en Alan Baxter
  • FELT architectuur & design i.s.m. Monadnock en aNNo architecten
  • Bel Architecten i.s.m. Inside Outside Petra Blaisse en Arat Architecten
  • Carmody Groarke i.s.m. TRANS Architectuur en RE-ST
  • OFFICE Kersten Geers David Van Severen i.s.m. Thomas Stroobants, Richard Venlet, MANIERA en Muller Van Severen

 

In samenwerking met de Vakgroep Architectuur en Stedenbouw van Universiteit Gent maakt het Design Museum Gent een tentoonstelling rond deze vijf voorstellen.  Vanaf 22 september kan je de vijf ontwerpen bewonderen in Hotel De Coninck. Op de opening van de expo licht het winnende team in een lezing toe waarom zijn ontwerp voor de nieuwe vleugel het juiste is waarmee het museum zijn ambitie van third place en community sense making museum zal kunnen waarmaken.

Praktische info

Locatie

Jan Breydelstraat 5
9000 Gent

Routebeschrijving

Van

11:00u

Tot

13:00u

Toegangsprijs

Gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief