Loods Park Spoor Noord (Foto: Stijn Bollaert)

Expo | Open Oproep

Gent → Gent

Om de twintigste verjaardag van Open Oproep te vieren, blikt deze unieke tentoonstelling terug op zijn boeiende geschiedenis. Rond de eeuwwisseling riep de eerste Vlaamse Bouwmeester bOb Van Reeth de Open Oproep-selectieprocedure tot leven. Tot op vandaag is deze procedure een van de belangrijkste instrumenten die het Team Vlaams Bouwmeester hanteert om tot ambitieuze en kwalitatieve publieke architectuur te komen. Het bepaalde niet alleen het huidige gezicht van Vlaamse steden en gemeenten, maar ook het denken en spreken over architectuur in Vlaanderen.

20 jaar architectuur in publieke opdracht
Een panorama van Vlaanderen biedt een overzicht van de projecten die de voorbije twintig jaar via Open Oproep werden gerealiseerd. Drie concrete trajecten ontleden de Open Oproep vervolgens en lichten ze volledig toe als methode. Tot slot vind je in de Wunderkammer een prikkelende schatkamer die het architecturale resultaat van twintig jaar Open Oproep verbeeldt. Na het Festival van de architectuur reist de tentoonstelling in variërende versies door Vlaanderen.

De expositie put uit het rijke archief van de Vlaamse Bouwmeester en omvat verrassende architectuurinstallaties van Ester Goris, Malgorzata Maria Olchowska en Joris Kerremans. Ze biedt een unieke blik op de Open Oproep als een dynamische samenwerking tussen opdrachtgever, architect en Bouwmeester.

De tentoonstelling loopt van vrijdag 20 september tot en met donderdag 31 oktober. Ze is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag van 14u tot 18u. Tijdens het Festival van de architectuur is de tentoonstelling uitzonderlijk bijkomend open op zondag, maandag en dinsdag van 14 tot 18u.

 

Praktische info

Locatie

VANDENHOVE Centrum voor architectuur en kunst
Rozier 1

9000 Gent

Routebeschrijving

Tijdstippen

Tijdens F/a (vanaf 20/09)
maa-zon: 14:00u-18:00u

Na F/a (vanaf 28/09)
woe-zat: 14:00u-18:00u

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief