’t Is e babbellette

→ Oostende

‘In transit’ verwoord en verbeeld 

Met zicht op de zee ploffen we neer voor een portie boeiende gesprekken, interessante verhalen en fascinerende performances. Ieder uur brengt ons bij een nieuw thema met andere stemmen

Mensen komen in alle vormen en maten. Hoe creëren we daar, letterlijk en figuurlijk, ruimte voor?  Nu je het zegt, is architectuur eigenlijk genderneutraal? In een stad als Oostende botsen we letterlijk op ons koloniale verleden. Hoe gaan we daarmee om? Als het gaat over leefomgeving telt iedere stem. Maar hoe krijgen we iedereen mee? Biedt een goed ontworpen ruimte ook ruimte voor verbinding? Ontwerpers, onderzoekers, performers en rasechte Oostendenaars delen hun ervaring met deze onderwerpen in gesprekken, performances en film. Onder meer Selm Wenselaers, Tunde Adefioye en Sander en Brecht Van Duppen (RUIMTEVELDWERK) treden in gesprek over: 

Een halve eeuw Oostende. Oostende maakte de afgelopen eeuw een grote transformatie door. Van Koningin der Badsteden tot de Stad aan Zee. Hoewel de kuststad nog steeds een plek van komen en gaan is, maken steeds meer mensen er een permanente thuisbasis van. Oostende doorheen de jaren: we schetsen het even voor jullie.

Stad in transit. Over mensen en gebouwen. Doorheen de jaren kende Oostende verschillende transformaties, die elk hun eigen afdruk achterlieten. Niet alleen bepaalde gebouwen maar ook sommige gezichten dreigen uit Oostende te verdwijnen. Zo stond Oosteroever ooit bekend om zijn vissersgemeenschap, maar wordt het water nu drukker bevaart door de veerboot dan door vissersboten. Welke processen liggen hieraan ten grondslag? En waar ging de vissersgemeenschap naartoe?

Foto: Michiel De Cleene
Foto: Michiel De Cleene

Van een stad een thuis maken. Van de koninklijke familie tot kunstenaars en dagjestoeristen, doorheen de geschiedenis is de badplaats steeds een toevluchtsoord geweest. Maar wat met de mensen die geen verkoeling zoeken en onvrijwillig hun thuisland achterlaten? Velen van hen trekken verder via Oostende, anderen maken van de stad een tweede thuis. Bewoners, bezoekers en nieuwkomers, hoe zorg je dat iedereen zijn of haar plek vindt?

Samen oud worden. We worden steeds ouder, op zich fijn. De keerzijde daarvan is de vergrijzing van de samenleving. De kust is wellicht de plek bij uitstek waar 65-plussers het stadsbeeld kleuren. Dit gaat gepaard met een ander fenomeen, namelijk de eenzaamheid op oudere leeftijd bij kustbewoners. Hoe halen we hen uit hun isolement?

Benieuwd? Het gedetailleerde programma vind je binnenkort op deze pagina. 

 

Praktische info

Locatie

Zeedijk, Koning Boudewijnpromenade 10
8400 Oostende

Routebeschrijving

Van

11:00u

Tot

16:00u

Toegangsprijs

gratis

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief