Architectuurbibliotheek UGent, OFFICE Kersten Geers David Van Severen (Foto: Bas Princen)

Voorstelling | Klassiek en Architectuur

Gent → Gent

Klassieke concerten in architecturaal bekroonde sites

Klassiek en architectuur brengt je de hoogtepunten uit de klassieke muziek van de laatste vijftig jaar te midden van architecturaal bekroonde sites. De kruisbestuiving tussen deze twee kunstdisciplines opent de wereld van de bezoeker. De vierdelige reeks opent op zondag 22 september tijdens de Dag van de architectuur.

Muziek brengt bibliotheek tot leven

Om 14u neemt Bart Verschaffel (gewoon hoogleraar aan de UGent en architectuurcriticus) je mee tijdens een architecturale wandeling. We bezoeken vier parels in de wijk:

Bibliotheek De Krook – COUSSÉE EN GORIS Architecten

Vandenhove-paviljoen – Charles Vandenhove

Boekentoren – Henry Van de Velde

Wintercircus (onder voorbehoud)

Om 16u vertelt Jan Lenaerts (architect bij OFFICE Kersten Geers David Van Severen) je alles over het architecturale ontwerp van de architectuurbibliotheek van de UGent. De architecten stonden voor de uitdaging twee tegengestelde functies met elkaar te verzoenen in één gebouw. De ruimte moest als bibliotheek functioneren maar ook als een zaal voor evenementen dienen. Met één turquoise beweging organiseerden ze het complexe programma in het voormalige fysicalaboratorium.

Nadien brengt het Spectra Ensemble o.l.v. Philip Rathé de bibliotheek tot leven met haar prachtige klanken. Dit Gentse gezelschap met internationale uitstraling ontstond in 1993 en groeide sindsdien uit tot een van de speerpunten in de Belgische kamermuziek. Het Spectra Ensemble treedt graag buiten haar grenzen in samenwerkingen met componisten, theatermakers, beeldend kunstenaars en schrijvers. Zo werkte het gezelschap eerder al samen met Guy Cassiers en Peter Verhelst. De voorstelling is voorzien van een korte pauze en toelichting.

Ontdek ook de andere concerten in deze reeks:

 1. ChampdAction in het Stedelijk Lyceum Topsport (Compagnie-O Architecten)
  Zondag 13 oktober 2019, 15u. Edegemsesteenweg 100, WilrijkToelichting en rondleiding door architect Francis Catteeuw op de speelplaats (dakverdieping), gevolgd door een concert door ensemble ChampdAction in het Judolokaal (gelijkvloers). Programma: ‘Joshi’ rond de Japanse Kodo speelster Tsubasa Hori.
 2. Kamerkoor Maastricht  in het Julianus Shopping Center (Nomad Concept)
  Zondag 27 oktober 2019, 15u. Clarissenstraat 41, TongerenToelichting door architect Amandus Van Quallie gevolgd door een concert door het Kamerkoor Maastricht o.l.v. Ludo Claesen. Programma: ‘Songs for a better world’ met vocale muziek van Barber, Tulev, Copland, Gjielo, Lauridsen e.a.
 3. Goeyvaerts strijktrio in Abdij Roosenberg (Dom Hans Van der Laan)
  Zondag 17 november 2019, 15u. Oude Heerweg-Heide 3, WaasmunsterToelichting door Caroline Voet, architecte en gedoctoreerd op Dom Hans Van der Laan, gevolgd door een concert door het Goeyvaerts Strijktrio. Programma: Spiritual Lab – Giovanni Scelsi en Hildegard van Bingen
Een initiatief van Orfeoproducties.

 

 • Architectuurbibliotheek UGent, OFFICE Kersten Geers David Van Severen (Foto: Bas Princen)

  Architectuurbibliotheek UGent, OFFICE Kersten Geers David Van Severen (Foto: Bas Princen)

Praktische info

Locatie

De rondleiding start aan De Krook:
Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

De muziekvoorstelling vindt plaats in de
Faculteitsbibliotheek Ingenieurswetenschappen en Architectuur (UGent)
Jozef Plateaustraat 22
9000 Gent

Routebeschrijving Reserveer je tickets via info@orfeo.be of 03/4491687

Van

14:00u

Tot

18:00u

Duur

4 uur

Toegangsprijs

€20 wandeling en concert
€16 alleen concert

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief