fbpx
Uitbreiding Paridaens (Foto: Tim Van de Velde)

Architectuurprijs Leuven – Uitbreiding Paridaensinstituut

→ Leuven

LAVA architecten

 

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht.

Stad en Architectuur organiseert rondleidingen in de genomineerde projecten van de Architectuurprijs Leuven. Ze lichten toe waarom je zeker moet langskomen.

 

Ruim 10 jaar geleden stelde LAVA Architecten een masterplan op voor de herorganisatie van het Paridaensinstituut, één van de oude schoolcomplexen in de binnenstad van Leuven. De nieuwe schoolvleugel vormt het sluitstuk van dit plan en geeft de campus een prominent gezicht in de stad, een nieuw oriëntatiepunt. De Dijle wordt opnieuw zichtbaar en krijgt een groene oever met wandel- en fietspad op eigen schoolterrein. Hiermee wordt ook het naastgelegen Janseniushof met het stadscentrum verbonden en zet men de volgende stap om het Brede Schoolconcept verder uit te bouwen.

Met de nieuwe vleugel worden de verdiepingen van de school rondom rond toegankelijk wat een horizontale schoolwerking per verdieping mogelijk maakt: het secundair bevindt zich op de 2e, de 3e en 4e verdieping, de kleuterschool bevindt zich op het gelijkvloers en de lagere school op de 1e verdieping.

De klaslokalen zijn zoveel mogelijk moduleerbaar zodat twee klassen samengevoegd kunnen worden tot één. Ook de circulatieruimte kan worden ingeschakeld tijdens de lesuren. De ruime gangen kunnen dienst doen als uitbreiding van een klaslokaal waar (groepjes) kinderen rustig aan het werk gaan. De venstertabletten zijn extra breed waardoor ze meteen gebruikt worden als werktablet. De speelplaats voor de oudere scholieren op het dakniveau geeft een boeiende aanvulling op de gegeerde buitenruimte. Er werd gezocht naar synergiën tussen de verschillende programma’s, met zowel vaste gebruikers als externe organisaties.

 

 • Uitbreiding Paridaens (Foto: Anja Van Eetveldt & Maurice Nyhuis)

  Uitbreiding Paridaens (Foto: Anja Van Eetveldt & Maurice Nyhuis)

 • Uitbreiding Paridaens (Foto: Tim Van de Velde)

  Uitbreiding Paridaens (Foto: Tim Van de Velde)

 • Uitbreiding Paridaens (Foto: Tim Van de Velde)

  Uitbreiding Paridaens (Foto: Tim Van de Velde)

 • Uitbreiding Paridaens (Foto: Tim Van de Velde)

  Uitbreiding Paridaens (Foto: Tim Van de Velde)

Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen om
10.00uur
11.00uur
12.00uur

Toegangsprijs

Gratis rondleiding
Met inschrijving

Locatie

Janseniusstraat 2
3000 Leuven

Routebeschrijving Schrijf je hier in.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief