Architectuurprijs Leuven – Zorgwonen Honk
Zondag 10/9 → Leuven
Onzichtbare zorg in het HonkHuis
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht.
Stad en Architectuur organiseert rondleidingen in de genomineerde projecten van de Architectuurprijs Leuven. Ze lichten toe waarom je zeker moet langskomen.
HONK vzw is een lokale vereniging van ouders van 14 kinderen met een beperking. Nu de kinderen volwassen worden, wil de oudergroep een eigen thuis realiseren voor de groep: het HonkHuis.
Het programma is kleinschalig en op maat van de bewoners. Elke bewoner krijgt een eigen studio met dag- en nachthoek en eigen sanitair. Koken en eten gebeurt gemeenschappelijk. Een gedeelde zithoek, tuintje, polyvalente therapieruimte en een bureel vervolledigen het collectieve programma. De inslapende wacht krijgt een eigen kamer met sanitair.
Binnen het masterplan van Hertogensite – reconversie van de voormalige ziekenhuisterreinen in het centrum van de stad Leuven – krijgt het HonkHuis een prominente plek. Aan de Minderbroederstraat werkt het een bestaande blinde gevel af, en maakt het de hoek naar het vergroende publieke binnengebied en de opengelegde Dijle.
De architectuur gaat de uitdaging aan om een fier hedendaags hoekpand toe te voegen aan de sterk geladen neogotische architectuur van Joris Helleputte in de directe omgeving. Zonder letterlijk te citeren, ontstaat door een spel van erkers en hoekverdraaiingen een haast klassiek verticaal gevelritme. De gevel plooit zich rond het woonprogramma dat daardoor tal van specifieke plekken en kamers krijgt.
Op deze strategische plek zullen de bewoners van Honk, o.m. met hun open buurtwerking en activiteiten, letterlijk hoekstenen vormen van de woonbuurt. Het uitnodigende toegangsportaal en de gulle ramen in de plint die de dagactiviteiten van de bewoners zichtbaar maken, tonen de wil tot maximale interactie met de buurt.
Het ontwerp is in de eerste plaats opgevat als een huis, geen instelling. Gewoon wonen staat centraal. De zorgfunctionaliteit is aanwezig, maar nooit beeldbepalend. Onzichtbare zorg.