fbpx

D/a – Campus Cadix

→ Antwerpen

Ambacht en Architectuur  

 

Korteknie Stuhlmacher Architecten, Hild und k

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur!  Neem  deel aan een Audiorondleiding in de Kunstkaai. 

Marie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Sinds vorig jaar kleurt de scholencampus Cadix het Eilandje in Antwerpen. Korteknie Stuhlmacher Architecten slaagt erin de complexe programma’s van twee middelbare scholen te combineren met woningen. Wonen, kunst en ambacht eisen hun plek in de stad op in een levendig havengebied.

 

Creatief Cadixeiland 

Stedelijk Lyceum Cadix is een fascinerende plek waar studenten de campus naar hun hand zetten. In een groot nieuwbouwvolume huizen de middelbare technische en kunstschool. De okergele en witte bakstenen verwijzen naar de havenindustrie en de schippershuizen. De werkplaatsen op het gelijkvloers zorgen voor interactie tussen ambacht en stad, terwijl grote atelierruimtes onder het dak creatieve ontwikkeling stimuleren. Op de andere verdiepingen vinden we open leerlandschappen en traditionele lokalen. De lokalen krijgen licht en lucht via drie binnentuinen. De residentiële woningbouw omarmt de tuinen. Zicht op het water is voor woning én school weggelegd.  

 

De daken van de nieuwbouw doen dan weer denken aan de naburige dokwerkersloodsen. Drie van deze hallencomplexen zijn omgevormd tot sporthal, eetzaal en drukkerij. De vierde doet dienst als speelplaats. In het hart van de site gebeurt leven naast leren.   

 

Dansen op de daken 

Stadsarchitect Emiel van Averbeke maakt het oorspronkelijke ontwerp voor zowel de loodsen als het bestaande schoolgebouw. Van Averbeke bootst een kloostercomplex met drie binnenhoven na. Korteknie Stuhlmacher herstelt het centrale hof en de kloostergang. Aan de twee buitenste hoven voegen ze een houten constructie toe om meer plaats voor het programma te maken. De rest van het interieur passen ze aan huidige normeringen aan, met oog voor het oorspronkelijke ontwerp. Niet alleen de nieuwe ateliers voor de kunstopleiding op zolder zijn een meerwaarde voor de studenten. Kunnen dansen op de toegankelijk gemaakte daken prikkelt al helemaal de verbeelding 

 

Zet zelf een voet op dit eiland om dit nieuwe verhaal te ontdekken. Zou jij hier graag studeren?  

 

Auteur: Marie Moors 

 

Credits
Callebaut Architecten (Restauratieadvies)
Atelier Arne Deruyter  (Ontwerp binnentuinen)

 

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.
Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen om
10.00uur
11.00uur
11.30uur
12.00uur (Rolstoeltoegankelijk, enkel gelijkvloers)
12.30uur
13.00uur
14.00uur
14.30uur
15.00uur ( Rolstoeltoegankelijk , enkel gelijkvloers)
15.30uur
16.00uur
16.30uur
17.00uur

Toegangsprijs

Rondleiding
Met inschrijving via de link.

Locatie

Kempischdok-Westkaai 61
2000 Antwerpen

Routebeschrijving Schrijf je in !

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief