fbpx
De Harlekijn, FVWW ©Tim Van de Velde

D/a – De Harlekijn

→ Oostende

Een sociaal duurzaam project, of een duurzaam sociaal project?  

 

FVWW Architecten

 

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier.  

Marie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Wat komt er in je op wanneer je ‘sociale woningbouw’ hoort? Waarschijnlijk niet interessante en kleurrijke architectuur. De Oostendse Harlekijn van FVWW Architecten bewijst je ongelijk.  

 

Sociale woningbouw, met nadruk op ‘sociaal’  

De nieuwbouw met negen sociale woningen voor senioren bevindt zich op een vijfhoekig perceel met twee gezichten: de drukke Nieuwpoortsesteenweg en de rustigere Goedheidstraat. Het gebouw kent respectievelijk zes en vier bouwlagen. Het neon-kunstwerk van Dennis Tyfus op het dakterras versterkt de hoogbouw als landmark voor de omgeving. Het collectieve terras laat informele ontmoetingen tussen de bewoners toe. 

Naast de goede bereikbaarheid van de site, staat leefcomfort centraal. Je kan er ‘levenslang wonen’ dankzij de rolstoeltoegankelijkheid. De zwart-witte ramen kadreren het prachtige stedelijke landschap en op de bovenste twee etages zelfs het zeezicht. Ik wil je aandacht vestigen op de uitkraging van het gebouw. “Terwijl je wacht op de bus, kan je hier staan kussen met je lief”, lacht architect Gilles Vanneste. De ontmoeting staat duidelijk centraal, voor iedereen.  

 

De bloemenwinkel met de groen-witte luifel 

‘Harlekijn’ is de naam van een orchidee en refereert naar de bloemenwinkel die er initieel huisvestte. De winkel had een groen-wit gestreepte zonwering, waarvan de helmgrasgroene geglazuurde steen een herinterpretatie is. Ook het grote witte formaat van het metselwerk en de ritmering van de bakstenen boven de ramen zijn een knipoog naar het verleden. We bevinden ons niet voor niets in een tuinwijk.  

 

De uitbreiding van het gebouw naar de naastgelegen percelen was geen evidentie, net zoals het energieneutraal maken. Toch geloof ik dat de sociale duurzaamheid het meest waardevol is in dit verhaal.  

 

Auteur: Marie Moors 

 

 • De Harlekijn, FVWW ©Tim Van de Velde

  De Harlekijn, FVWW ©Tim Van de Velde

 • De Harlekijn, FVWW ©Tim Van de Velde

  De Harlekijn, FVWW ©Tim Van de Velde

 • De Harlekijn, FVWW ©Tim Van de Velde

  De Harlekijn, FVWW ©Tim Van de Velde

 • De Harlekijn, FVWW ©Tim Van de Velde

  De Harlekijn, FVWW ©Tim Van de Velde

Bezoek De Harlekijn!

Naam(Vereist)
Adres
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen om
11.00uur
14.00uur

Toegangsprijs

Vrij te bezoeken langs buiten
Zonder inschrijving

Rondleiding
Met inschrijving

Locatie

Goedheidstraat 2
8400 Oostende

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief