fbpx

D/a – De Voorhaven Gent

→ Gent

Tussen de stalen spanten 

 

Compagnie-O, Bakermat

 

De architecten van Compagnie-O en Bakermat slaan de handen in elkaar met projectontwikkelaar Locus Developments, de drie nemen je samen mee voor een intrigerende wandeling doorheen de geschiedenis van dit onbekende maar fascinerende stadsdeel. Ze duiden de betekenis van het havenlandschap, de gebouwen en constructies doorheen hun geschiedenis vanaf hun ontstaan tot wat ze nu betekenen voor wie er woont, werkt of op een zonnige zondag gewoon wat wil kuieren.

We wandelen rond, onder, doorheen de gebouwen waardoor je de industriële schaal voelt. We zien de loodsen zoals ze honderd jaar geleden waren en eindigen op het terras van een nieuwe casco loft in LOODS 23, met uitzicht over het water en de torens van Gent. Je ervaart hoe de architecten een aangename plek creëren om te wonen, werken, ontmoeten en verpozen.

 

De VOORHAVEN: van visionair industrieel pionierswerk tot een bruisend stadsproject

De Voorhaven is in haar geheel het grootste en meest coherente beschermde stadszicht van Gent. Ze is aan het eind van de 19de eeuw in een recordtempo gebouwd onder leiding van de visionaire stadsingenieur en latere burgemeester Emile Braun. De Voorhaven voorzag de explosief groeiende textielindustrie van de nodige opslag voor het kostbare katoen dat per schip werd aangevoerd om vervolgens per trein naar de talrijke textielfabrieken in West- en Oost-Vlaanderen getransporteerd te worden.

Vandaag, 125 jaar later is De Voorhaven een bruisend nieuw stadproject. De vier katoenloodsen zijn een beschermd monument en bepalen de skyline, cadans en het karakter van de site en de flankerende woonbuurt Muide-Meulestede.

 

De monumentale katoenloodsen 22 en 23 zijn al herbestemd. Je kan er nu wonen en werken, met zicht op het water.

De meest zuidelijke LOODS 20, beschermd als monument, staat in afwachting van haar nakende nieuwe toekomst.

 

  • VOORHAVEN compagnie-o

Bezoek Voorhaven Gent !

Naam(Vereist)
Adres
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen (Start rondleiding: Kruispunt Kopenhagenstraat/Voorhavenkaai)
14u - 15u
15u - 16u
16u - 17u

Toegangsprijs

Gratis
Inschrijving verplicht

Locatie

Kopengaenstraat
9000 Gent

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief