fbpx
Het Ensorhuis, noArchitecten © Nick Decombel

D/a – Ensor huis

→ Oostende

Het gevoel van verwondering komt vanzelf 

 

noAarchitecten

 

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Inschrijven is verplicht via de link.

Marie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Thuiskomen bij Ensor  

In het James Ensor Museum in Oostende kom je thuis, letterlijk. Het rijhuis met de groene gevel in de Vlaanderenstraat is tot aan zijn dood het woon-werkhuis van James Ensor. Nadien vertelt het als museum zijn kunstenaarsleven tot in de kleinste details. Van 2015 tot 2020 restaureren noAarchitecten de interieurs van het originele huis met minimale ingrepen, zodat het volledig intact kan blijven. Het museum is een eerbetoon aan het kunstenaarschap van Ensor, maar ook wij als bezoekers kunnen er thuiskomen.  

 

De ontwerpers verplaatsten de ingang naar de hoek van het naburige Hotel Providence Regina. Een centrale traphal in het hart van het gebouw wijst je de weg. Omlaag kom je bij de vestiaire met een speels, rond raampje. Ga je omhoog, dan bereik je het nieuwe belevingscentrum. Via de voormalige rokersruimte van het hotel op de benedenverdieping kom je in een extra exporuimte en bereik je het originele woonhuis. Dit is bereikbaar via een lift. Elke etage is op een elegante manier voorzien van een deur naar het woonhuis. 

 

Beleving staat centraal  

De architecten krijgen de opdracht de eerste etage van het hotel tot een belevingscentrum te transformeren. Niet alleen om het huis zo goed mogelijk te conserveren, maar tegelijkertijd om het voor een groot publiek te ontsluiten. Het voormalige hotel heeft een beschermde gevel die in ere wordt hersteld. Het interieur kent geen beschermingsnormeringen, waardoor noAarchitecten vijf nieuwe interactieve zalen kunnen inrichten. Een plek waar je alle facetten van de kunstenaar leert kennen. De rijke scenografie maakt dat je de schilderijen kan instappen. Zijn woning werd ondertussen afgebroken, maar een maquette ervan barst hier uit zijn voegen. Gluur zeker eens binnen. Om het met de woorden van de architecten zelf te zeggen: “het gevoel van verwondering komt vanzelf”. 

 

Auteur: Marie Moors 

 

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod. 
 • Het Ensorhuis, noArchitecten © Nick Decombel

  Het Ensorhuis, noArchitecten © Nick Decombel

 • Het Ensorhuis (Foto : Arne Deboosere)

  Het Ensorhuis (Foto : Arne Deboosere)

 • Het Ensorhuis, noArchitecten © Arne Deboosere

  Het Ensorhuis, noArchitecten © Arne Deboosere

 • Het Ensorhuis, noArchitecten © Arne Deboosere

  Het Ensorhuis, noArchitecten © Arne Deboosere

Praktische info

Tijdstippen

Bezoek met audiogids
Van 10.00uur tot 18.00uur (Laatste bezoek om 16.45uur)

Rondleiding met architecte An Fonteyne om
15.00uur
16.00uur

Toegangsprijs

Rondleiding
Met inschrijving via de link

Locatie

Vlaanderenstraat 29
8400 Oostende

Routebeschrijving Schrijf je in !

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief