fbpx
Human Rights Monument ( Foto: Michiel De Cleene)

D/a – Human Rights Monument

→ Brussel

Kijk omhoog! 

 

Bureau Bas Smets

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Het project is vrij toegankelijk. Daarnaast organiseert Korei Guided Tours rondleidingen. Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de rondleidingen. 

 

Marie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Als een stenen boom tussen echte naaldbomen en met het park als solide sokkel, rijst het Human Rights Monument op uit een plek in volle ontwikkeling.  

 

Een diversiteit aan rechten voor een diversiteit aan mensen 

In 2018 vieren de Rechten van de Mens hun 70ste verjaardag, een mooie gelegenheid om het Human Rights Monument in het Tour & Taxis Park in te huldigen. Landschapsarchitect Bas Smets geeft het monument verschillende betekenislagen. Zo bestaat de twaalf meter hoge marmeren obelisk uit dertig gekleurde stenen. Die stenen bevatten alle artikelen van de Universele verklaring van de Rechten van de Mens in het Frans, Nederlands, Duits en Engels. Het veelzijdige kleurenpalet van de obelisk is minutieus bepaald. De kleuren representeren niet alleen de diversiteit aan rechten, maar ook de rijkheid aan culturen in onze samenleving. De donkere onderkant evolueert naar een lichtere bovensteen, die opgaat in de kleuren van de wolken. De gradatie leidt je blik letterlijk omhoog.  

 

Een monument voor de mensen, door de mensen 

Via intensief overleg komt de obelisk tot stand. Mensenrechtenorganisaties, politieke partijen, architecten en uitvoerders gaan met elkaar in debat. Samen bouwen ze aan het collectieve geheugen van de stad. Zo belicht de architect de noodzaak aan interdisciplinariteit en samenwerking. Ik lees deze landschappelijke interventie dan ook als een uitnodiging. Het daagt ons letterlijk uit om van perspectief te veranderen. Zet een stapje dichter en laat je inspireren. Welk inzicht biedt het jou?  

 

Auteur: Marie Moors 

 

Rondleiding in samenwerking met Korei Guided Tours 

We ontdekken de gerestaureerde monumentale en adembenemende Gare Maritime, een stad in de stad waar het nooit regent.

Vandaar wandelen we verder naar het park dat de site verbindt met het Bockstaelplein in Laken. Deze groene long van negen hectare nieuwe zorgt voor de nodige ruimte in het stadcentrum en biedt ontspanningsmogelijkheden aan iedereen.

In het park richt Bureau Bas Smets een eigentijdse obelisk op als monument voor de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De obelisk bestaat uit 30 verschillende soorten natuursteen waarop de dertig artikelen in vier talen werden geschreven.

 

  • Human Rights Monument ( Foto: Michiel De Cleene)

    Human Rights Monument ( Foto: Michiel De Cleene)

  • Human Rights Monument ( Foto: Michiel De Cleene)

    Human Rights Monument ( Foto: Michiel De Cleene)

Praktische info

Tijdstippen

Vrij toegankelijk tussen 10.00u en 17.00u
Rondleidingen van 14.00u tot 16.00u

Toegangsprijs

Gratis toegankelijk tussen 10.00u en 17.00u
Rondleidingen: €13

Locatie

Picardstraat 7-11
1000 Brussel

Routebeschrijving Schrijf je in !

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief