fbpx
Architectenbureau Bart Dehaene

D/a – Ontwerpbureau Architectenbureau Bart Dehaene

→ Gent

Ontdek alle facetten van dit ontwerpbureau tijdens de Dag van de architectuur! 

Architectenbureau Bart Dehaene licht toe waarom je zeker moet langskomen bij hun ontwerpbureau.

 

Het project ‘Kasteellaan’, is ontstaan uit het behouden van wat aanwezig is en het beperken van slopen. Het complex situeert zich achter en onder een bestaand appartementsgebouw; het beslaat het volledige terrein en werd in de jaren 50 gebouwd als opslag voor leder. Omwille van het commerciële succes is er steeds bijgebouwd tot het terrein volgebouwd is geraakt.

De structuur van het complex is herbruikbaar voor andere doeleinden. Ondanks de focus op hergebruik, zijn ook drie fragmenten van het complex gesloopt. Hierdoor ontstaan buitenruimtes die garant staan voor lichttoetreding. Elke tuin krijgt een specifiek karakter wat betekenisvol is voor de naastliggende binnenruimtes. De tuinen zijn ontworpen door Jan Minne.

Het programma van de eerste fase (deel rechts) is het kantoor van Architectenbureau Bart Dehaene, in een tweede fase (deel links) een kleinhandel of atelier en een tuin die deels overdekt en deels open zal zijn. In de onderdoorgang is een fietsenstalling voorzien, alsook overige gemeenschappelijke functies; kitchenette, vergaderruimte, berging en sanitair. Een nieuw schakelvolume, verbindt de gemeenschappelijke zone met de kantoorruimte. De kantoorruimte bestaat uit twee bouwlagen en heeft zicht op de tuin waar één grote ‘pinus ponderosa pendula’ zich naar het licht een weg baant tussen de behouden balken. Verder bestaat de tuin uit een zone voor terras en bodembedekkers. De weelderige tuin is omgord door 4 hoge muren, bestaande uit oud, geaccidenteerd metselwerk, een betonskelet en nieuw schrijnwerk.

De materialisatie van het interieur is karaktervol en low-profile; een vloer in rode terracottategels en binnenschrijnwerk en vast meubilair uitgevoerd in planken rijgt alles aaneen. De wanden en plafonds zijn in beide gebouwdelen anders behandeld waardoor beide delen een specifiek karakter krijgen. Aan de straatzijde worden de huidige poorten vervangen door beglaasd schrijnwerk waardoor de mogelijkheid bestaat om in de ‘vitrine’ tentoonstellingen te voorzien.

Op Dag van de architectuur stellen wij een aantal nieuwe projecten en samenwerkingen voor.

Voor meer info: bezoek onze website.

Bezoek tijdens de Dag van de architectuur de projecten Kleuterschool Klim en Jeugdcentrum De Wasserette van Architectenbureau Bart Dehaene.

  • Architectenbureau Bart Dehaene

  • Architectenbureau Bart Dehaene

  • Architectenbureau Bart Dehaene

    Architectenbureau Bart Dehaene

Praktische info

Van

10:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis vrij bezoek
Zonder inschrijving

Locatie

Kasteellaan 445a
9000 Gent

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief