fbpx
Anyplace (Foto: Ilse Liekens)

D/a – Ontwerpbureau B-architecten

→ Antwerpen

Volg tijdens de Dag van de architectuur een lezing door de architecten of laat je rondleiden! De lezingen zijn gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier.  

B-architecten lichten toe waarom je zeker moet langskomen bij hun ontwerpbureau.

B-architecten is al 25 jaar een vaste waarde in de architectuurwereld. Het ontwerpbureau zette zich op de kaart met bekende ontwerpen zoals dat voor de Brusselse Beursschouwburg, Muntpunt en De Grote Post in Oostende. Sindsdien groeide B uit tot een kantoor met vier divisies: B-architecten, B-bis, B-city en B-juxta. We hebben vestigingen in Antwerpen, Brussel en Gent, waar een jong en divers team van meer dan 100 medewerkers uiteenlopende projecten ontwerpt, van deurklink tot stadswijk.

Op zondag 10 september gooien we onze deuren open en gunnen we het grote publiek een blik achter de schermen van Anyplace, ons Antwerpse hoofdkwartier achter het Centraal Station.


Algemeen programma

Vrije toegang op de kantoorsite tussen 11 en 16u met mogelijkheid tot een vrijblijvende rondleiding langs onze werkplekken.

Je kan er meer ontdekken over onze projecten en thema’s die B als ontwerpbureau hoog in het vaandel draagt: duurzaamheid en circulair bouwen, kruisbestuivingen tussen onze verschillende divisies, een aparte ruimte rond de kleinschaligere architectuur van B-bis en meer.


Lezingen

Naast het doorlopende programma organiseren we ook een reeks lezingen rond onze werking en een selectie lopende projecten.

 

11u: B is

Sven Grooten, mede-oprichter van B, geeft een blik achter de schermen van ons kantoor.

 

12u: Sint-Godelieveabdij (B-architecten & B-juxta)

Eerder dit jaar werden B-architecten en B-juxta, twee van onze B-divisies, samen door Toerisme Vlaanderen aangesteld om een masterplan voor de globale restauratie en herbestemming van de Sint-Godelieveabdij in Brugge uit te werken. Ook de eerste fase ervan zal door ons worden uitgevoerd. In dit project bundelen we onze expertise in zowel grootschalige architectuuropdrachten als in restauratie, een aanpak die de jury duidelijk wist te overtuigen. Alexandra Hoet van B-architecten en Mathias Vandepitte van B-juxta lichten onze toekomstperspectieven op het project toe.

 

13u: PSLab (B-bis)

Het van oorsprong Libanese PSLab is een gerenommeerde naam in de verlichtingswereld. Als Antwerpse uitvalsbasis kozen ze een historisch pakhuis dat ze door B-bis architecten onder handen lieten nemen. Het project behoort dit jaar tot de vijf finalisten van het Erfgoedjuweel, de Antwerpse monumentenprijs.

De samenwerking voor het Antwerpse PSLab-kantoor bleek voor beide partijen erg vruchtbaar en zette nieuwe B-bis-projecten in gang voor PSLab-locaties in verschillende Europese hoofdsteden. Tekst en uitleg door Sebastiaan Leroy, hoofd van B-bis.


14u: Ziekenhuissites Charleroi (B-city)

Op dit ogenblik wordt er in Charleroi een nieuw ziekenhuis van maar liefst 145.000 m² gebouwd dat in 2024 klaar moet zijn. Na de oplevering komen er dan ook een aantal sites waar vandaag nog ziekenhuizen operationeel zijn vrij voor herbestemming.

De eerste twee sites die in aanmerking komen voor herontwikkeling zijn Saint-Joseph (bijna 5 ha) en Reine Fabiola (3 ha), gelegen in de deelgemeentes Gilly en Montignies-sur Sambre. B-city werd aangesteld om de masterplannen te ontwerpen voor twee van deze sites. Tekst en uitleg door Raquel Santos van B-city.

 

15u: Pier Blankenberge (B-juxta)

Een must voor alle Antwerpenaren: onze lezing over de restauratie van de Pier in Blankenberge, parel aan de kust.

Sinds april dit jaar is de 259 meter lange wandelweg van de enige pier aan onze Belgische kust opnieuw toegankelijk. Twee jaar lang werd er hard gewerkt aan de restauratie van dit unieke Interbellum-monument, dat al jaren kampte met betonrot. Het originele ontwerp van Jules Soete indachtig, reconstrueerden we het bouwwerk met hedendaagse materialen en technieken. Rond deze tijd worden de werkzaamheden finaal afgerond en dat is een pak sneller dan het verwachte einde der werken in de loop van 2025. Tekst en uitleg door Sylvie Lamsens en Jotte Verrept, die samen het project opvolgden.

 

Alle lezingen zullen doorgaan in het Nederlands, behalve om 14u (B-city). Deze lezing zal doorgaan in het Engels.

Per lezing is er een maximaal aantal deelnemers van 30 personen toegelaten. Inschrijven vooraf is verplicht.

 

Tijdens de Dag van de architectuur kan je naast ons hoofdkantoor nog verschillende andere B-projecten over gans Vlaanderen en Brussel ontdekken: GO! talent, de Gentse Blaisantkerk en het kantoor van PSLab op het Antwerpse Zuid.

Die laatste is één van de vijf finalisten van het Erfgoedjuweel, de Antwerpse monumentenprijs. Stem PSLab regelrecht naar de ontvangst van het kroonjuweel!

 

Meer info: bezoek onze website.

 • Anyplace (Foto: Ilse Liekens)

  Anyplace (Foto: Ilse Liekens)

 • Anyplace (Foto: Lucid)

  Anyplace (Foto: Lucid)

 • Anyplace (Foto: Lucid)

  Anyplace (Foto: Lucid)

 • Anyplace (Foto: Ilse Liekens)

  Anyplace (Foto: Ilse Liekens)

 • Anyplace (Foto: Ilse Liekens)

  Anyplace (Foto: Ilse Liekens)

 • Kantoor B-bis @ Anyplace (Foto: Lucid)

  Kantoor B-bis @ Anyplace (Foto: Lucid)

 • Kantoor B-bis @ Anyplace (Foto: Lucid)

  Kantoor B-bis @ Anyplace (Foto: Lucid)

Schrijf je in voor een lezing bij B-architecten!

Naam(Vereist)
Adres
E-mailadres(Vereist)
Voor welke lezing(en) had je je graag ingeschreven?
Praktische info

Tijdstippen

Vrij bezoek
Tussen 11.00uur en 16.00uur

Lezingen om
11.00uur
12.00uur
13.00uur
14.00uur
15.00uur

Toegangsprijs

Vrij bezoek
Zonder inschrijving

Lezingen
Met inschrijving

Locatie

Borgerhoutsestraat 22/01
2018 Antwerpen

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief