fbpx
Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

D/a – Prentenkabinet Plantin Moretus

→ Antwerpen

Het letterlabyrint met een nieuw gezicht  

 

noAarchitecten

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur!  Er is vandaag heel wat te doen in Museum Plantin Moretus. Van workshops tot rondleidingen door de architecten, ontdek het programma onderaan deze pagina. 

Marie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Stel je voor dat je een uitbreiding moet ontwerpen voor 16de-eeuws Unesco Werelderfgoed, van een uitdaging gesproken. noAarchitecten overtuigt met het prentenkabinet dat een toevoeging een meerwaarde kan betekenen.

Het Museum Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt in Antwerpen is een labyrint dat vierhonderd jaar drukkunst ademt. De ateliers, de drukkerij, het salon en het woonhuis zijn georganiseerd rond de prachtige binnenplaats en tuin. De oude drukpersen, houtblokken, eeuwenoude boeken en typografiecollectie vertellen je het verhaal van de familie Plantin.

 

Een nieuw sprekend gezicht 

In 2016 krijgt het museum een prentenkabinet, waar de rijke verzameling oude en moderne tekeningen en grafiek worden bewaard. Het gebouwencomplex is deels gerenoveerd en deels nieuw. Je bereikt het via een zijstraat van de Vrijdagmarkt. De monumentale en massieve houten gevel met horizontaal en verticaal regelwerk valt meteen op. Hierachter schuilt de leeszaal van het prentenkabinet. Kunstenaar Benoît van Innis ontwerpt de sprekende gevel, een knipoog naar de Antwerpse vakwerkgevels. 

 

Schatten bewaren en ontdekken 

Op de eerste en tweede verdieping komen de depots ter bewaring van de archiefstukken. De ruimtes bezitten optimale klimatologische omstandigheden voor de conservering van oude drukken, manuscripten, prenten, tekeningen en zelfs schilderijen. Sommige archiefstukken kan je reserveren en raadplegen in de leeszaal op de benedenverdieping.  

 

De blauwe stadskamer 

De leeszaal is opgebouwd met een stalen constructie van kolommen en balken, afgewerkt met bruin leder, messing, een houten lambrisering en houtfineer. Zo biedt de constructie draagkracht voor het bovenliggende depot. De gespikkelde terrazzovloer en de zwarte stalen balustrade verwijzen naar technieken uit de boekdrukkunst. De diepblauwe kleur verleent aan de leesruimte dan weer het luxueuze karakter van een museumzaal. Geniet in deze museale sferen van een schitterende symbiose tussen literatuur en architectuur.  

 

Auteur: Marie Moors 

 

Wat valt er vandaag te beleven?

Stap mee in het drukatelier – doorlopend van 10u tot 16.30u – Maak kennis met het handdrukken op een houten pers. Ons team van vrijwillige drukkers bekwaamt zich in het combineren van oude en nieuwe druktechnieken op een twee-teugenpers. Het museumpubliek geniet mee! Stap zaal 7 binnen en zie hoe technieken als laser-engraving en handdrukken gecombineerd worden met linoleum, letterlood en mdf. En ga naar buiten met een door jou zelf gedrukte poster. Schrijf je in via balie_museum_plantin-moretus@antwerpen.be .

 

Rondleiding De Gulden Passer anders bekeken (45′) – om 13.30, 14.30 en 15.30u – Maak kennis met de bouwgeschiedenis van het museum. Met onze enthousiaste gids Jo Van Dessel ontdek je stukje bij beetje hoe een klein achterhuis met tuin transformeerde tot een majestueus stadspaleis. Samen zoeken we naar de sporen van hun bouwdrift. Een 3D maquette van het gebouw helpt ons daarbij. Schrijf je in via balie_museum_plantin-moretus@antwerpen.be .

 

Rondleiding door noAarchitecten (45′) – Het museum heeft een grote collectie historische boeken, prenten, manuscripten en tekeningen. In 2016 kreeg deze collectie een nieuw museumdepot en een prachtige leeszaal, met een sprekende gevel ontworpen door kunstenaar Benoit van Innis. noAarchitecten vertelt je er alles over. Schrijf je in via balie_museum_plantin-moretus@antwerpen.be .

Credits
noAarchitecten
Benoît van Innis  (gevel ontwerp)
 • Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

  Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

 • Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

  Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

 • Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

  Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

 • Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

  Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

 • Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

  Plantin-Moretus Museum ( Foto: Filip Dujardin)

Praktische info

Tijdstippen

Vrij bezoek van 10.00uur tot 17.00uur

Drukatelier van 10.00uur tot 16.30uur

Rondleidingen noAarchitecten om
10.30uur (VOLZET)
11.30uur
12.30uur

Rondleiding de Gulden Passer om
13.30uur
14.30uur
15.30uur

Toegangsprijs

Gratis
Activiteiten: inschrijving verplicht via email naar balie_museum_plantin-moretus@antwerpen.be .

Locatie

Vrijdagmarkt 22
2000 Antwerpen

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief