D/a – Stadhuis Diksmuide
Zondag 10/9 → Diksmuide
Hoogglans in herbestemming
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier.
Robbe (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Het historisch centrum rond de Grote Markt van Diksmuide wordt tijdens de Eerste Wereldoorlog bijna volledig vernield. In 1927 worden de panden rond het plein opnieuw opgetrokken, alsof ze er altijd stonden. Een belangrijk gebouw in dit herstelverhaal is het stadhuis, gebouwd op de ruïnes van het originele gebouw. Doorheen de jaren ondergaat het stadhuis diverse ad-hoc verbouwingen. Begin jaren 2000 ligt het er verkommerd bij. In 2016 gaat ono architectuur de uitdaging van een totaalrenovatie aan.
Stedelijke architectuur
De belangrijkste ingreep van ono architectuur speelt zich af op stedenbouwkundig niveau. De architecten transformeren de verkommerde achterzijde van het stadhuis tot nieuwe toegang. Hierdoor ontstaat een voorplein dat tegengewicht biedt aan de Grote Markt. Het plein is omsloten door een helling die de toegankelijkheid garandeert, met daar op een hekwerk in zwarte hoogglanslak. Het uitgesproken stedelijk karakter van het plein herinnert aan een klassiek Engels hof of een park in Parijs.
Publiek gebouw, poreus karakter
De architecten voorzien de loketten van een nieuwe toegang en breiden de bestaande kelders uit voor het publieke archief. De kunst en geschiedenis van Diksmuide wordt opnieuw zichtbaar. Een patio verbindt het stedelijk plein met de publieke functies in de kelder.
Bouwen en borduren
Tijdens het ontwerpproces ontdekt ono architectuur dat de wederopbouwarchitectuur zich anders voordoet dan ze werkelijk is. Houten spanten blijken beklede betonnen balken te zijn en stalen bouten zijn houten decoraties. De fijne lijn tussen eerlijkheid en niets-is-wat-het-lijkt trekt ono architectuur door in de nieuwe ingrepen. Ze gebruiken dit als een motief om het historische karakter van het gebouw te vrijwaren van nieuwe technische elementen. Zo ontwerpen ze een verwarmingselement dat dienstdoet als bank en de brandslang verbergt.
ono architectuur toont dat beperkte architecturale ingrepen een grote stedenbouwkundige impact kunnen hebben. Herbestemming als verfijnd voortborduren met gevoel voor geschiedenis.
Auteur: Robbe Pacquée