fbpx
Tour & Taxis Park (Foto: Michiel De Cleene)

D/a – Tour & Taxis Park

→ Sint-Jans-Molenbeek

Een park voor de toekomst 

 

Bureau Bas Smets

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens een vrij bezoek of een rondleiding door Korei Guided Tours! Onderaan deze pagina vind je meer informatie over de rondleidingen. 

Marie (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

De grootste groene long in 100 jaar 

Je zou denken dat het Landschapspark van Tour & Taxis uit dezelfde periode stamt als de 19de-eeuwse parken Terkamerenbos of Josaphat. Maar laat je niet misleiden. Met zijn negen hectare is het de grootste groene long in centrum Brussel. Sinds Koning Leopold II zagen we geen groene ruimtes van dergelijke omvang meer.

De site valt uiteen in drie delen. Een groene dreef met vijf rijen bomen leidt je van de Havenlaan tot aan het bruisende Gare Maritime en mondt uit in het park. Een tweede deel loopt tussen twee bruggen. We herkennen er nog de voormalige spoorbedding die vandaag ruimte biedt voor stadslandbouw, met de serres van Parckfarm. Het L28-park sluit aan op dit spoorpark en staat bekend om het speelpleintje en de sportinfrastructuur. De gelijklopende fietsverbinding is populairder dan ooit.  

 

Van trein- naar plantensporen 

Bureau Bas Smets vat het park op als een zijvallei van de Zenne, een idee gebaseerd op zijn doorgedreven cartografische studie van Brussel. Het algemene pleidooi van het bureau voor een versterking van het waterlandschap vond hier een vruchtbare bodem. De architecten benutten uitdagingen zoals het braakliggende spoorwegterrein als unieke kansen. Zo is er nog een laag van tachtig centimeter ballast in de vorm van stenen, oorspronkelijk bedoeld om de grond draagkrachtig te maken voor de dwarsliggers van de sporen. Die stenen worden hergebruikt om een ondergronds ‘waterreservoir’ te creëren, met als doel het water beter en dieper in de bodem te laten insijpelen.  

 

Een buurt in ontwikkeling, een park in ontwikkeling 

De gewassen die worden gebruikt in het park zijn terug te voeren tot de Brusselse valleien van begin 19de eeuw. Drieduizend snelgroeiende wilgen wisselen af met driehonderd streekeigen bomen. De wilgen verbeteren de grond met hun wortels en creëren op die manier een ideaal, maar vooral versneld groeiscenario voor de grote bomen. Het park blijft evolueren naarmate de omliggende gebieden verder urbaniseren. Is het niet mooi dat het park zijn beste moment nog moet beleven?  

 

Auteur: Marie Moors 

 

Rondleiding in samenwerking met Korei Guided Tours 

We ontdekken de gerestaureerde monumentale en adembenemende Gare Maritime, een stad in de stad waar het nooit regent.

Vandaar wandelen we verder naar het park dat de site verbindt met het Bockstaelplein in Laken. Deze groene long van negen hectare nieuwe zorgt voor de nodige ruimte in het stadcentrum en biedt ontspanningsmogelijkheden aan iedereen.

In het park richt Bureau Bas Smets een eigentijdse obelisk op als monument voor de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De obelisk bestaat uit 30 verschillende soorten natuursteen waarop de dertig artikelen in vier talen werden geschreven.

  • Tour & Taxis Park (Foto: Michiel De Cleene)

    Tour & Taxis Park (Foto: Michiel De Cleene)

  • Tour & Taxis Park (Foto: Michiel De Cleene)

    Tour & Taxis Park (Foto: Michiel De Cleene)

  • Tour & Taxis Park (Foto: Michiel De Cleene)

    Tour & Taxis Park (Foto: Michiel De Cleene)

Praktische info

Tijdstippen

Vrij bezoek van 10.00uur tot 17.00uur
Rondleidingen tussen 14.00uur en 16.00uur

Toegangsprijs

Vrij bezoek: gratis
Rondleidingen: €13, inschrijving verplicht

Locatie

Picardstraat 7-11
1000 Sint-Jans-Molenbeek

Routebeschrijving Schrijf je in !

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief