fbpx
Het Steen noAarchitecten 2021 © Kim Zwarts

Gevonden architectuur

/ / / / / → Antwerpen

Bevolkingsgroei, schaarste op het vlak van energie en de uitputting van natuurlijke grondstoffen vormen grote uitdagingen. Hoe ontwikkel je de bestaande omgeving in die context? De tentoonstelling Gevonden architectuur neemt de bestaande gebouwenvoorraad als uitgangspunt om hierop een antwoord te formuleren. Ze belicht ontwerpen die de verhouding uitdagen tussen hedendaagse architectuur en erfgoed. 

Architecten krijgen steeds vaker de opdracht in te grijpen in bestaande gebouwen, stedelijke gehelen of dorpen. Ze verdichten, herontwikkelen, vervolledigen ensembles of herstellen littekens in de stad. Hoe ze dit doen, verandert voortdurend. In de 20ste eeuw was het gangbaar een breuk tussen oud en nieuw te beklemtonen. Recent verkiezen architecten om aanknoping te zoeken bij de historische gelaagdheid van een gebouw en die op te nemen in hun concept. Dit leidt tot verrassende ontwerpen. Architecten bouwen verder, spiegelen het oorspronkelijke gebouw of tonen de verschillende lagen van de geschiedenis. Oude spelregels maken plaats voor experiment.   

Experimenten 

De expo Gevonden architectuur verkent zeven experimentele benaderingen van hoe ontwerpers in Vlaanderen en Brussel omgaan met gevonden architectuur. In elk experiment wordt een lokaal project omringd door een groep internationale projecten met een vergelijkbare ontwerphouding. De tentoonstelling brengt zo een rijke selectie van meer dan 30 projecten voor het voetlicht. Daarin ontdek je heel uiteenlopende benaderingen. We zien ontwerpers die enkel de gevel behouden en het achterliggende gedeelte volledig vervangen. Anderen nemen dan weer de buitenkant als vertrekpunt voor hun ontwerp. Van kleine toevoegingen die de betekenis van een gebouw doen kantelen tot het tonen van alle lagen van de geschiedenis van het gebouw. Ontdek een speelveld aan mogelijkheden om bestaande gebouwen toekomstbestendig te maken.

 

Praktisch

Dinsdag 5/9: van 19:00u tot 22:00u
Woensdag 6/9: van 14:00u tot 19:00u
Donderdag 7/9: van 14:00u tot 19:00u
Vrijdag 8/9: van 19:00u tot 00:00u
Zaterdag 9/9: van 14:00u tot 19:00u
Zondag 10/9: van 11:00u tot 19:00u

Toegangsprijs:

€ 5: Standaard
Gratis: Studenten, -19 jaar, kansentarief/omniostatuut, ICOM

Met je ticket voor de expo Gevonden architectuur heb je ook toegang tot de expo Unfolding the Archives #6 – Marcel Raymaekers, pionier in circulaire architectuur.

Met je ticket voor de openingslezing, het Jonge Makers Festival, Aan tafel, de brunch of de familievoorstelling heb je gratis toegang tot de expo’s.

Bestel je tickets via deze link.

 

Credits
Curator: Sofie De Caigny, Hülya Ertas, Bie Plevoets
Productie: Vlaams Architectuurinstituut en DE SINGEL
Scenografie: FELT architecture & design

 

Dank aan de spelers van de Nationale Loterij. Dankzij hen steunt de Nationale Loterij opnieuw het Festival van de architectuur.
  • Het Steen noAarchitecten 2021 © Kim Zwarts

    Het Steen noAarchitecten 2021 © Kim Zwarts

Praktische info

Tijdstippen

Dinsdag 5/9: van 19.00u tot 22.00u
Woensdag 6/9: van 14.00u tot 19.00u
Donderdag 7/9: van 14.00u tot 19.00u
Vrijdag 8/9: van 19.00u tot 00.00u
Zaterdag 9/9: van 14.00u tot 19.00u
Zondag 10/9: van 11.00u tot 19.00u

Toegangsprijs

Koop je ticket online of aan de kassa.

€ 5: Standaard
Gratis: Studenten, -19 jaar, kansentarief/omniostatuut, ICOM

Met je ticket voor de expo Gevonden architectuur heb je ook toegang tot de expo Unfolding the Archives #6 – Marcel Raymaekers, pionier in circulaire architectuur.

Met je ticket voor de openingslezing, het Jonge Makers Festival, Aan tafel, de brunch of de familievoorstelling heb je gratis toegang tot de expo's.

Locatie

Expozaal, DE SINGEL
Desguinlei 25
2018 Antwerpen

Routebeschrijving Bestel je tickets via deze link.

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief