Always becoming, becoming
Zaterdag 9/9 → Antwerpen
Bestel je tickets via deze link.
Tijdens het Jonge Makers Festival deelt Collectif Faire-part zijn blik op onze omgeving. Collectif Faire-part is een ensemble van Belgische en Congolese filmmakers dat nieuwe verhalen vertelt over Kinshasa, over Brussel en de vele verbindingen daartussen.
“Wij proberen als groep van kunstenaars met verschillende achtergronden en horizonten samen werk te maken. Veel energie gaat naar balanceren: het zoeken naar een evenwichtige manier van werken tegen een achtergrond van erg onevenwichtige machtsrelaties.” Rob Jacobs, 2019
Rob Jacobs is een van de vier filmmakers bij Collectif Faire-part. Voor het Jonge Makers Festival cureert hij een programma van kortfilms. Hiervoor laat hij zich inspireren door het thema, Een speelveld. Na een uur vol verwondering, volgt een nagesprek met de filmmakers.
Always becoming, becoming
In het kortfilmprogramma van Collectif Faire-part scheiden zachte lijnen dromen en ontwaken. Vijf filmmakers stellen de vraag wat nodig is om te groeien en te transformeren, als persoon en als deel van iets groter. Of het nu is door noodzakelijke veranderingen te eisen of de huidige toestand radicaal te omarmen, de personages in deze verhalen worden steeds meer zichzelf, en geven daarmee vorm aan de gedeelde maar tegelijk diep verdeelde ruimtes waarin ze zich bewegen.
De titel van het programma verwijst naar The Choir of Dissonance, een performance van Brahim Tall.
Daysleeper – Enzo Smits (2022, 23’)
Een hete zomer in Brussel, de dagen vloeien langzaam in elkaar over. Net als elke andere tiener die gevangen zit in deze smeulende stad, brengt Ilyas een groot deel van zijn tijd door met rondhangen in het park met zijn vrienden en zwerven door de lege straten. Als hij op een avond helemaal alleen naar huis loopt, vindt hij een verdwaald paard. Een onverwachte ontmoeting die de loop van zijn zomer verandert.
Nos Îles – Aliha Thalien (2023, 22’)
In Martinique heerst een vloek die mannen doet verdwijnen. Een groep jonge vrienden ontmoet elkaar en praat over hun relatie tot het eiland. De gesprekken variëren van luchtige onderwerpen tot serieuzere beschouwingen over de sociaal-economische realiteit van het eiland zoals de koloniale erfenis, de relatie met het Franse vasteland, het verlangen naar politieke onafhankelijkheid en de controle over grondstoffen.
Remendo – Roger Ghil (2023, 20’)
Zé heeft een werkplaats waar hij zich door het afval en de afdankers van zijn randstedelijke woonplaats aan zee ploetert. Zé is een zwarte biseksuele man van middelbare leeftijd die op zoek is naar liefde. Door de onzichtbare trauma’s van het kolonialisme onder ogen te komen wil hij een nieuw soort vrijheid vinden. Maar kan hij de relatie met zichzelf herstellen?
For Lilith – Elene Gomelauri (2023, 9’)
In de handen van een jonge filmmaker verandert een handycam, die voornamelijk wordt gebruikt voor zelfgemaakte familiefilmpjes, in een instrument voor zelfreflectie. Je volgt de maker in de conservatieve, post-sovjetrepubliek van Georgië. Compilaties van persoonlijke archieven en beelden uit het onderbewuste nemen ons mee op een reis waarin we hun genderidentiteitsvorming opnieuw onder de loep nemen.
Tukuleur – Brahim Tall (2022, 15’)
Tukuleur geeft een hoofdrol aan een personage van gemengde achtergrond, op zoek naar zijn positie in de westerse samenleving en de openbare ruimte. Door het personage steeds te laten veranderen, toont Tukuleur hoe onze blik de interpretatie beïnvloedt van verschillende lichamen in verschillende contexten. Tegelijkertijd toont de film de gevolgen van die blikken op de persoonlijke groei en strijd van het personage, dat zijn plaats probeert te vinden tussen acceptatie en anders-zijn.
Naast het programma van kortfilms tonen we in de wandelgangen van DE SINGEL doorlopend Speech for a melting statue. In deze kortfilm van Collectif Faire-part begint een optimistische dichteres alvast aan de voorbereiding van haar toespraak voor de dag dat het standbeeld van Leopold II wordt verwijderd uit de publieke ruimte in Brussel.
Credits
Curator: Rob Jacobs voor Collectif Faire-part