fbpx
Stijn Grupping, Post uit Hessdalen, 2023 ©Post Uit Hessdalen

Stijn Grupping

Jonge Makers Festival

Jongleur Man Strikes Back van Post uit Hessdalen

Beroep en opleiding  Jongleur/ Cinematografie

Wat doe jij in het festival van de architectuur?

Ik jongleer tijdens de voorstelling Man Strikes Back samen met drummer Frederik Meulyzer en vijf driehoekvormige blokken. De blokken krijgen hun eigen leven en bewegen onafhankelijk over de scène waardoor de ruimte steeds veranderd.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit?

Als jongleur gebruik ik al 20 jaar de ruimte rondom mij om me ertegenover te verhouden. Ik gooi botsballen tegen objecten, muren en ramen. Op die manier wordt de ruimte rondom een tegenspeler. Voor mij is een ruimte met veel hoeken, kanten en verborgen ruimtes om op ontdekking te gaan een speeltuin.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

In het werk van Post uit Hessdalen speelt de scenografie een belangrijke rol. Door een actie in een bepaalde ruimte te plaatsen vertelt het een verhaal. Wanneer een jongleur zo snel mogelijk jongleert in een niets zeggende ruimte gaat het puur om het kunnen van de jongleur. Wanneer dezelfde actie plaatsvind in een ruimte ingekleed als een koerierdienst krijgt deze actie een betekenis en emotie.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Ik slaap goed, ik leg me neer en slaap binnen de 5 minuten tot de ochtend. Overdag maak ik me wel zorgen over de drang om alles in vakjes te willen stoppen. Er zouden meer inspirerende ruimtes – letterlijk en figuurlijk- moeten zijn waarvan de functie fluïde is maar die wel inspireert. Ook beleidsmatig mogen mensen meer gestimuleerd worden om hun fantasie te gebruiken om dingen te realiseren in de maatschappij zonder dat dit in een bestaand vakje moet passen of moet bijdragen aan de economie.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Ik ben een fan van het werk van John Lautner. Hij stierf in 1994, hem ontmoeten zal dus niet makkelijk worden.

 

Ontdek het werk van Stijn Grupping tijdens het Jonge Makers Festival hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief