fbpx
© Eva Weyns

Eva Weyns

Jonge Makers Festival

Coördinator Kenniscentrum en Consulent Bouwbedrijf bij het Vlaams Architectuurinstituut

Beroep en opleiding Coördinator Kenniscentrum en Consulent Bouwbedrijf bij het Vlaams Architectuurinstituut (VAi) / Master in de ingenieurswetenschappen: architectuur, Master of Conservation of Monuments and Sites

Wat doe jij in het Festival van de architectuur? 

Ik ben projectleider voor de tentoonstelling over Marcel Raymaekers, een pionier in circulaire architectuur. Samen met de architecten van Rotor en mijn collega Nino denk ik na over hoe we zijn verhaal kunnen presenteren. Ik ben het klankbord voor de curator, help bij de selectie, lees de teksten na en waak over de timing. Ik verwacht dat het een verrassende editie zal worden in de reeks Unfolding the Archives. Ik kijk er naar uit om alles te zien samenkomen.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit? 

In mijn ideale speelveld zijn er weinig spelregels. Respect voor mensen, dieren en planten is er vanzelfsprekend.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Architectuur speelt een belangrijke rol in mijn werk en in mijn leven. Als de omgeving waarin we wonen, werken, samenkomen en ons verplaatsen kwalitatief ontworpen is, maakt dat een wereld van verschil. In het bijzonder hou ik van plekken die uitnodigen om even stil te staan, zoals de pandgang van een klooster of een verrassend uitzicht. Ook plekken waar de tijd zelf lijkt stil te staan spreken tot mijn verbeelding. Toen ik werkte als restauratie-architect bracht ik veel tijd door met het opmeten van historische gebouwen die wachten op een nieuwe bestemming. Het zijn plekken die al lang meegaan en ons vele verhalen vertellen.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Piekeren is een van mijn slechte gewoonten. Ik durf dus ’s nachts wel eens wakker te liggen. Meestal ben ik bezig met dagdagelijkse beslommeringen, maar ook de uitdagingen waarmee we als maatschappij geconfronteerd worden houden me soms wakker. Hoe kunnen we als mens beter samenleven met dieren en planten? Hebben we echt zo veel spullen nodig? Waarom is het zo moeilijk om praktijken te veranderen die onze planeet schaden? Verder durft mijn wroetende zoontje waarmee ik een bed deel me ook wel wakker te maken.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Ik hoop op het Festival van de architectuur mijn familie en vrienden tegen te komen. Het Festival is binnen het VAi de activiteit bij uitstek waarvoor ik hun kan uitnodigen.

Ontdek het werk van Eva Weyns gedurende het hele Festival van de architectuur hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief