fbpx
Petrus Kemme © Dries Luyten

Petrus Kemme

Jonge Makers Festival

Projectleider Architectuurboek Vlaanderen en Tafelzetting Vlaams Architectuurinstituut

Beroep en opleiding Projectleider Architectuurboek Vlaanderen en Tafelzetting (VAi) / Burgerlijk Ingenieur-Architectuur

Wat doe jij in het Festival van de architectuur? 

Ik maak Tafelzetting, de tentoonstellingsreeks voor jonge architecten waaraan Saffir deelneemt tijdens het Festival van de architectuur. Dat betekent dat ik Ilse en Matilde van Saffir begeleid heb bij het maken van hun installatie van tafels op het plein voor DE SINGEL. Ik werk ook mee aan ‘Aan Tafel’. Daar kan je tijdens een picknick kennismaken met de jonge architecten die tot nu toe aan Tafelzetting meewerkten.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit? 

Mijn ideale speelveld is vrij, maar zeker niet leeg. Het bevat alle dingen die je nodig hebt om er een mooi spel van te maken. Zoals materiaal om mee te spelen, doelen om op te mikken, of lijnen op de grond. Spelregels zijn ook belangrijk, al was het maar om er creatief mee om te gaan. En medespelers. Die zijn misschien wel het belangrijkst van allemaal.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Jazeker! Ik praat vooral veel met jonge ontwerpers over hun architectuur. Ik kijk het liefste samen met hun hoe ze die willen laten zien, bijvoorbeeld in de tentoonstellingsreeks Tafelzetting. Verder maak ik ook graag boeken over architectuur. Het belangrijkste is het Architectuurboek Vlaanderen, een boek dat elke twee jaar verschijnt. Om dat boek te maken bekijk ik, samen met de andere redacteurs, meer dan vierhonderd projecten. Daarvan bezoeken we ook nog eens honderd projecten.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Ik lig van vanalles wakker; ik ben nooit de beste slaper geweest. De ene keer zijn het de grote vragen, de andere keer een onnozel detail waar mijn gedachten steeds naar terugkeren. Hoe dan ook zijn het bijna altijd mijn gedachten die me wakker houden. Al helpt het geluid van een rondvliegende mug natuurlijk altijd.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Ik hoop veel jonge architecten tegen te komen die ik nog niet ken. En toekomstige architecten, of ze er nu al voor aan het studeren zijn of niet. Of andere jonge mensen met frisse ideeën over architectuur, misschien wel juist omdat ze geen architect zijn.

Ontdek het werk van Petrus Kemme gedurende het hele Festival van de architectuur hier en hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief