fbpx
Fauve Van De Velde, 2023 © Gaëtan Van De Velde

Fauve Van De Velde

Dag van de architectuur

Curator Dag van de architectuur

Beroep en opleiding Student / Master of Architecture

Wat doe jij in het Festival van de architectuur? 

Voor het Festival van de architectuur maak ik deel uit van het curatorenteam. Als ensemble selecteerden wij de architectuurprojecten die opengesteld worden tijdens de Dag van de architectuur. Verder verzorgen wij de teksten die voor elk project gepubliceerd worden. Als student-curator krijg ik de kans om, binnen het kader van het festival, mijn visie en woorden te delen.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit? 

Zowel binnen mijn opleiding als in de wereld daarbuiten, loopt mijn creativiteit zijn vrije gang wanneer grenzen vervagen. Mijn ideale speelveld is er eentje waar ‘architectuur’ niet vastgeroest zit aan één bepaalde definitie. Waar men verder kijkt dan ‘het gebouwde’ of ‘het gebouw’, een open visie behoudt en verschillende disciplines betrekt.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Als architectuurstudent staat de architectuurdiscipline uiteraard centraal in mijn beleving. Doorheen mijn opleiding, onderzoek, beschouw en ontwerp ik mijn eigen inzichten over en in architectuur. Werkend als student in een architectenbureau, zie ik hoe architectuur tot stand komt. De discipline is een wederkerend element in mijn ‘werk’, maar ook daarbuiten. Architectuur is een passie die je achtervolgt doorheen elke straat en hoek die je omslaat, elke reis die je maakt en foto die je ziet. Eens je de smaak te pakken hebt, smeekt elke baksteen om een dieper inzicht.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Als een jonge twintiger lijkt de wereld en de toekomst niet altijd even rooskleurig. Het laagje naïviteit van mijn tienerjaren vervloog intussen langzamerhand. Zeker in de architectuurdiscipline vormen ons politiek landschap en de klimaatproblematiek centrale vraagstukken. Die zoektocht naar antwoorden binnen architectuur, naar gelijkheid, politieke idealen, échte duurzaamheid en impact, participatie en representatie, daar lig ik wakker van. Het blijkt een bron van zowel frustratie als inspiratie.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Het Festival van de architectuur opent deuren voor ontmoetingen met gelijkgezinden. Mijn leefwereld is beladen met mensen die actief in het vak meewerken: academici, architecten, studenten en professionals. Tijdens het festival komen zij allen samen met mensen die gewoon een interesse voor architectuur koesteren, of anderen die toevalligerwijs op het festival passeren. Die synergie bevalt mij en biedt interessante perspectieven. Ik hoop mensen tegen te komen die hun inzichten, ook van buiten het vak, willen delen en zo mijn eigen blik te verruimen.

Ontdek het werk van Fauve Van De Velde gedurende het Festival van de architectuur hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief