fbpx
Thias Van Loock © Dieter Daniëls

Thias Van Loock

Dag van de architectuur

Curator Dag van de architectuur

Beroep en opleiding student / Human Settlements

Wat doe jij in het Festival van de architectuur? 

Als student-medewerker maakte ik deel uit van het curatorenteam, waarbij we als team gebouwen selecteerden voor een longlist. Deze longlist werd vervolgens teruggebracht tot ongeveer honderd gebouwen. Die gebouwen werden toeverdeeld onder de verschillende curatoren, die elk een tekst schreven. Ik kreeg de gelegenheid om enkele gebouwen te bezoeken namens het VAi, wat een ongelooflijk mooie ervaring was. Daarnaast mocht ik enkele architecten en gebouwbeheerders interviewen ter inspiratie voor een korte inleidende tekst.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit? 

Inclusief! Mijn ideale speelveld is een plek waar mensen zich betrokken voelen met de bebouwde omgeving. Een plek waar spontante interacties kunnen ontstaan in een groene stadsomgeving.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Na mijn opleiding architectuur is het vanzelfsprekend dat architectuur een centrale rol speelt in mijn dagelijks leven. Ik ben een echt stadspersoon en geniet ervan om nieuwe gebouwen te ontdekken. Binnen mijn huidige studie Human Settlements ben ik minder bezig met zelf ontwerpen, maar ben ik vooral geïnteresseerd in hoe mensen ruimtes gebruiken en toe-eigenen.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Als recent afgestudeerde maak ik me vooral zorgen over het vinden van een job. Ik denk dat het moeilijk is om ergens terecht te komen waar je je interessegebied verder kan ontwikkelen. Ik ben iemand die absoluut niet verveeld wil raken. Als gevolg daarvan hoop ik ergens terecht te komen waar ik onderzoek in de praktijk kan brengen.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Kritische opdrachtgevers. Ik denk dat veel architecten een uitgesproken mening hebben over wat ‘goede’ architectuur is of wat dat zou moeten zijn. Maar architectuur hoeft niet alleen binnen de architectuurwereld te blijven. Ik denk dat goede architectuur begint bij kritische opdrachtgevers of particulieren die een groots idee hebben. Tijdens het Festival van de architectuur hoop ik vooral hen te ontmoeten die graag willen (ver)bouwen of klaar zijn om aan zo’n avontuur te beginnen.

Ontdek het werk van Thias Van Loock gedurende het Festival van de architectuur hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief