fbpx
Femke Van der Meulen © Dieter Daniëls

Femke Van der Meulen

Dag van de architectuur

Curator Dag van de architectuur

Beroep en opleiding net afgestudeerde student / Master Architectuur aan de KU Leuven, campus Sint-Lucas Gent

Wat doe jij in het Festival van de architectuur? 

Ik ben lid van het curatorenteam voor de Dag van de architectuur, die zondag plaatsvindt. Het curatorenteam stelt de lijst samen van alle gebouwen die op deze dag te bezoeken zijn. Over deze gebouwen schrijven wij ook een tekst die meer informatie geeft over het project. Deze is terug te vinden op de website van het Festival van de architectuur, alsook vooraan op een pamflet voor het gebouw zelf.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit? 

Architectuur als speelveld is voor mij twee dingen: verbonden en vrij. Een speelveld is verbonden aan zijn bestaande omgeving. Dit zijn niet enkel de bestaande gebouwen binnen deze omgeving, maar ook de verhalen die ze vertellen en de mensen die ze gebruiken. Daarnaast is een speelveld ook vrij: vrij om te experimenteren, om een nieuw verhaal te schrijven als een vervolg op het oude. Op die manier kunnen we al spelend onze architectuur blijven ontdekken.

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Als pas afgestudeerde masterstudent architectuur kan ik zeggen dat architectuur een grote rol speelt in mijn leven, en ook sterk mijn beeld kleurt op hoe ik naar zaken kijk. Ik hoop dat in mijn latere werk deze rol alleen maar prominent zal aanwezig blijven.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Ik lig vaak van heel uiteenlopende zaken wakker. Dit kan gaan van wat ik zal koken de volgende dag tot zaken als discriminatie, onrecht, armoede en hoe ik hiermee omga als jong ontwerper. Gelukkig ben ik een vaste slaper eenmaal ik in slaap val!

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Naast vrienden en docenten hoop ik eigenlijk vooral een heel divers publiek tegen te komen tijdens het festival. Want daar draait het ook een beetje om: het festival brengt niet alleen mensen samen die gekend zijn met architectuur, maar ook mensen die hiervan minder weten en nieuwsgierig zijn naar wat architectuur juist kan inhouden.

Ontdek het werk van Femke Van der Meulen gedurende het Festival van de architectuur hier.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief