fbpx
Maison ABC (Foto: Stijn Bollaert )

D/a – ABC Huis

→ Brussel

Thuis bij ABC 

 

HUB ism Bureau Bouwtechniek

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! De rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht.   

 

Charlotte (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen. 

 

Maison ABC ligt aan de rand van een woonwijk in Schaarbeek, met de Brusselse Noordwijk in zijn achtertuin. Het gebouw balanceert op de spanning tussen deze wijken en creëert een dynamisch laboratorium waar educatie en ontwikkeling centraal staat. Hier vindt de vzw ART BASICS for CHILDREN zijn speelveld. De ‘school voor het leven’ is opgericht door een vader met een passie voor kunst. Al onderzoekend filosoferen ze met kinderen over esthetiek. Na een nomadisch bestaan nestelt ABC zich vijftien jaar geleden in een voormalige industriële wasserij. Met de hulp van HUB architecten toveren ze de plek om tot een fabriek van kunst en cultuur.

 

Kamers zonder muren 

Bij de start van het project is het pand een ruïne. HUB architecten gaan met hun moker aan de slag en laten alleen de essentiële vloeren en muren staan. Zo creëren ze een grote open ruimte die ze samen met ABC inrichten met verschillende werkplekken. Elementen als de oude schouw en galerij krijgen een opwaardering. Met een knipoog naar traditie wordt de schouw teruggebracht naar de kern. De galerij krijgt een nieuwe jas uit troebel plastiek die de schaduw van de spelende kinderen toont. Het laatst toevoegde gebouw uit baksteen is een verwijzing naar de voormalige industriële functie en sluit het cultureel huis netjes af.  

 

Huis der zintuigen 

Het gebouw en zijn bewoners vormen de ideale symbiose. De gedetailleerde houten meubels die ABC zelf ontwerpt, staan in sterk contrast met de oude structuren die zich verstoppen achter een laagje witte verf. De verschillende werkplekken flirten met elkaar en wekken nieuwsgierigheid op. Elke studio wordt strategisch voorzien van een rode mat die de luide voetstappen van zijn bezoekers dempt en zo ruimte biedt voor concentratie.  

Het gebouw belichaamt de organisatie die erin huist. Een plek die je lichaam en geest prikkelt en aanzet tot reflectie en creativiteit. 

 

Auteur: Charlotte De Pesseroey

 • Maison ABC (Foto: Stijn Bollaert )

  Maison ABC (Foto: Stijn Bollaert )

 • Maison ABC (Foto: Stijn Bollaert )

  Maison ABC (Foto: Stijn Bollaert )

 • Maison ABC (Foto: Stijn Bollaert )

  Maison ABC (Foto: Stijn Bollaert )

 • Maison ABC (Foto: Stijn Bollaert )

  Maison ABC (Foto: Stijn Bollaert )

Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen om
14.00uur
15.00uur
16.00uur

Toegangsprijs

De rondleidingen zijn gratis maar inschrijven is verplicht via mail@abc-web.be.

Locatie

Gaucheretplein 13
1030 Brussel

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief