D/a – Batterij Aachen
Zondag 10/9 → Oostende
Toegankelijk erfgoed
Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Het project is vrij toegankelijk. Op verschillende plekken staan gidsen je te woord.
Isabel (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Kan je een vijandelijk en verborgen gebouw toegankelijk maken voor het publiek en het een nieuwe functie geven? Batterij Aachen is de best bewaarde Duitse kustbatterij uit de Eerste Wereldoorlog. Een kustbatterij is een reeks bunkers en artillerie-eenheden om oorlogsschepen op zee te beschieten. Met dit restauratie- en herbestemmingsproject toont aNNo architecten dat architectuur niet altijd draait rond nieuwe monumentale toevoegingen, maar ook een bescheiden rol kan spelen.
Erfgoed tot leven gebracht
De kustbatterij van Aachen ligt verstopt in het duinenlandschap. De hellingsgraad van het hoofdpad is beperkt zodat de site voor iedereen toegankelijk is. Het parcours is rolstoel- en kinderwagenvriendelijk en brengt de bezoeker langs bunkers, geschutstellingen en een bomvrije schuilplaats.
De restauratie van de batterij gebeurt met aandacht voor het verleden en verval. aNNo architecten reconstrueert haar niet in haar oorspronkelijke staat maar toont de aftakeling. De restauratie zet in op bewaring en toont de littekens die ontstonden doorheen de tijd. Die aanpak vertraagt verder verval en verzekert de veiligheid van de bezoeker.
Camouflagetechnieken
Op het parcours bevindt zich het Groen Geruite Huis. Dit oorspronkelijke lichtwachtershuis werd na de oorlog de woning van prins Karel en daarna de villa van schilder Alfred Bastien. Vandaag fungeert het als info- en startpunt van het buitenparcours. aNNo architecten voegt een nieuwe laag aan het gebouw toe en stelt de museale beleving centraal. Kunstenares Lily van der Stokker laat zich inspireren door een techniek uit WOI om boten te camoufleren voor het schilderwerk op de gevels en het dak.
aNNo architecten slaagt erin de eerste batterij in Raversijde om te vormen tot een toegankelijk museum. Nu groeit het verlangen om ook Batterij Saltzwedel Neu uit WOII te op die manier te kunnen beleven.
Auteur: Isabel Verhaeghe