D/a – BC Materials
Zondag 10/9 → Brussel
Spartaanse circulariteit
Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! De rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier.
Sander (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
BC Materials zet zich in om de vervuilende cyclus van de bouwsector te vertragen. Hiervoor transformeren ze afvalgronden van grote werven tot circulaire bouwmaterialen zoals leempleister en gestampte aarde. In 2019 vestigt BC Materials zich in het industriële niemandsland nabij Tour & Taxis, aan de rand van de Brusselse binnenstad. Omringd door logge industriële reuzen en enkele sporen van vervlogen industrieel erfgoed, verrijst een kleine hal als eerste productiebasis van BC Materials.
Circulariteit in al zijn vormen
Met die circulaire missie in gedachten, moest de productiehal natuurlijk zelf een voorbeeld vormen van circulariteit. BC Architects slaagt glansrijk in deze missie en stelt daarmee verschillende principes van circulair bouwen tentoon.
Eerste principe: hergebruik
Een eerste principe is het hergebruik van bouwcomponenten. De vloeren van het gebouw bestaan uit tweedehands vloerplaten die los op de grond liggen. Enorme hergebruikte betonblokken vormen als legoblokken de muren, waarvoor geen fundering nodig is. De standaard geprefabriceerde elementen kunnen in de toekomst een nieuw leven krijgen, mocht het gebouw ooit moeten wijken.
Tweede principe: tijdelijkheid
Een tweede principe zijn de eenvoudige, tijdelijke verbindingen. Spanriemen en montagebanden die je eerder op een aanhangwagen dan in een gebouw zou verwachten, houden de houten dakstructuur bij elkaar. Tenslotte vullen zeecontainers en stockagerekken de open hal aan. Ze vormen net zo’n belangrijk onderdeel van het gebouw als de muren en het dak zelf.
Het resultaat: bescheidenheid
Het resultaat van die circulaire principes is een bescheiden gebouw dat zich zeer bewust is van zijn eigen tijdelijkheid. De productiehal kan moeiteloos uitbreiden, krimpen of zelfs volledig verdwijnen, afhankelijk van de noden van het bedrijf. Bezoek daarom dit bescheiden gebouw voordat het op een dag wellicht spoorloos verdwijnt en het terrein weer terug te geven aan het industriële niemandsland.
Auteur: Sander Lambrix