fbpx

D/a – De Beurs

→ Brussel

Een geschenk aan de passant 

 

Bureau d’Etudes en Architectures Urbaines, Popoff architectes, Robbrecht en Daem architecten

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur!Hou deze pagina in het oog voor praktische informatie.  

Fauve (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Het beurspaleis staat al jaren als een massieve blok in hartje Brussel en kijkt als een mastodont neer op zijn voorbijgangers. De lijvige gevel geeft niet prijs wat zich binnen afspeelt en onze nieuwsgierigheid blijft onbevredigd. Na een grondige renovatie geeft het beursgebouw eindelijk opnieuw zijn andere zijde prijs. 

 

Opengebroken massief 

Een aantal ingrepen versterkt de aansluiting van het gebouw met de voetgangerszone van de Anspachlaan. Een nieuwe ingang aan de kant van de Grote Markt geeft de galerij terug aan de passant. Voor de kijkgaten op de onderliggende historische site lieten de architecten zich inspireren door de oude beurskorven.  

Boven de openbare galerij reis je door het immaterieel erfgoed van de Belgische biercultuur. Het Belgian Beer Palace is helaas niet gratis toegankelijk, maar het initiatief van de brouwers trok wel de benedenverdieping open.  

 

Zoekend naar authenticiteit 

Een grondige restauratie laat de glorieperiode van het beurspaleis heropleven. Al hoor je het geld niet meer rollen, het gebouw baadt in architecturale rijkdom. De beurs draagt de sporen van ingrepen doorheen zijn geschiedenis. De architecten trokken op ontdekkingsreis door de lagen materiaal, verf en vloerbekleding. Ze besloten dat iedere historische laag zichtbaarheid verdient, wat resulteert in bijvoorbeeld marmerpatronen op de zuilen en vergulde kapitelen. De reis inspireerde hen ook voor nieuwe ingrepen, zoals de beurskorven als meubilair en de mozaïeken van Valérie Mannaerts. Zo voegden ze een hedendaagse laag toe.  

Bovenop het dak glinstert de goudkleurig metalen luifel van het terras als een wolk boven Brussel. Triomfantelijk als een aureool roept ze je naar boven. De lijvige gevels van de Beurs staan eindelijk weer open! 

 

Auteur: Fauve Van De Velde 

 

Credits
Atelier d’architecture CAZ (restauratie) 
Bureau Greisch (structuur en technieken) 
Kahle Acoustics (akoestiek) 
Agence Clemence Farell (scenografie) 
I.C.O.N. (verlichting) 
Valérie Mannaerts (kunst interventie)
  • De Beurs, Brussel

Praktische info

Tijdstippen

Vrij toegankelijk tussen 10u - 17u

Toegangsprijs

Vrije toegang

Locatie

Beursplein
1000 Brussel

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief