fbpx
Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten, ALSTADT, OMGEVING © Filip Dujardin

D/a – Gare Maritime

→ Brussel

De stad waar het nooit regent 

 

Neutelings Riedijk Architecten i.s.m Bureau Bouwtechniek , ALTSTADT , OMGEVING, 

 

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een vrij bezoek of een rondleiding door Korei Guided Tours! Onderaan de pagina vind je meer informatie over de rondleidingen. 

Arnaud (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Een maandelijkse rommelmarkt, een padeltoernooi met een tribune voor vijfduizend toeschouwers, bomen van tientallen meters hoog. De gigantische afmetingen van de oude spoorweghallen lijken nauwelijks beperkingen op te leggen. Je kon de laatste jaren in de architecturale en reguliere media niet naast dit project kijken. Over de verbouwing werd de ene loftrompet na de andere gestoken. 

 

Respectvol en zonder verplichtingen  

Het zal misschien verbazen dat het oude douanedepot geen beschermd gebouw is, ondanks zijn spectaculaire architectuur en unieke geschiedenis. We mogen ons gelukkig prijzen dat de projectontwikkelaar koos voor het meest respectvolle, ingetogen ontwerp. Meer spectaculaire tegenvoorstellen zouden het unieke karakter van het gebouw tenietdoen.  

De enorme schaal van het restauratieproject geeft de architectuur een stedenbouwkundige toets. De centrale hal vervelt tot een statige boulevard, compleet met bomenrijen en groenpartijen. Voor de boulevard recupereerde het ontwerpteam natuursteen van andere plekken in de hallen. Hieronder schuilt een enorm regenwaterbassin met het volume van drie olympische zwembaden, dat gebruikt wordt voor het sanitair en om de vele planten en bomen te besproeien. 

In de zijkappen van de centrale hal integreerden de architecten houten paviljoenen voor horeca, kleinhandel en kantoren. Ze volgen het ritme van de bestaande, stalen dakstructuur. De doorgangen tussen de paviljoenen voelen aan als steegjes en leggen de verbinding tussen de boulevard en de buitenwereld. 

 

De stad waar het nooit regent, maar van wie is die stad? 

Wanneer er geen rommelmarkt of padeltoernooi aan de gang is, klinken onze voetstappen plots hol onder het enorme dak. Het sociale toezicht en de visuele interactie die de gebruikers van de houten paviljoenen zouden moeten voorzien, zijn nauwelijks aanwezig. Het merendeel staat leeg. Terwijl rondom de douanehal de torens met luxeappartementen als paddenstoelen uit de grond schieten, kunnen we ons de vraag stellen wat de meerwaarde van een dergelijke ontwikkeling is buiten de grenzen van de projectsite. Aan wie biedt dit project plaats, en wie moet daarvoor wijken? 

 

Auteur: Arnaud Mewis 

 

Rondleiding in samenwerking met Korei Guided Tours 

We ontdekken de gerestaureerde monumentale en adembenemende Gare Maritime, een stad in de stad waar het nooit regent.

Vandaar wandelen we verder naar het park dat de site verbindt met het Bockstaelplein in Laken. Deze groene long van negen hectare nieuwe zorgt voor de nodige ruimte in het stadcentrum en biedt ontspanningsmogelijkheden aan iedereen.

In het park richt Bureau Bas Smets een eigentijdse obelisk op als monument voor de 70ste verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De obelisk bestaat uit 30 verschillende soorten natuursteen waarop de dertig artikelen in vier talen werden geschreven.

Schrijf je binnenkort in via deze pagina.

 

 • Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten, ALSTADT, OMGEVING © Sarah Blee

  Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten, ALSTADT, OMGEVING © Sarah Blee

 • Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten, ALSTADT, OMGEVING © Filip Dujardin

  Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten, ALSTADT, OMGEVING © Filip Dujardin

 • Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten, ALSTADT, OMGEVING © Filip Dujardin

  Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten, ALSTADT, OMGEVING © Filip Dujardin

 • Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten, ALSTADT, OMGEVING © Filip Dujardin

  Gare Maritime, Neutelings Riedijk Architecten, ALSTADT, OMGEVING © Filip Dujardin

Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen
Tussen 14.00uur en 16.00uur

Toegangsprijs

Vrij bezoek
Zonder inschrijving

Rondleiding
Met inschrijving via de link

Locatie

Picardstraat 7
1000 Brussel

Routebeschrijving Schrijf je in !

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief