fbpx
Gaudium, Plusoffice ©Dennis De Smet

D/a – Gaudium

→ St-Ulriks-Kapelle

Herbestemming-in-herbestemming 

 

PLUSOFFICE 

 

Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! Deze rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht via onderstaand formulier. 

Femke (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Kunnen we een project ontwerpen in functie van de noden van vandaag, maar ook toekomstige functies toelaten? Die uitdaging gaat PLUSOFFICE aan met de herbestemming van het bestaande koetshuis in het park van Woonzorgcentrum De Verlosser in Dilbeek. Het bureau transformeert het tot een huiselijk zorgcomplex dat geniet van het rijke parklandschap waarin het zich bevindt.  

 

Zorg voor de bewoners en de natuur 

Het koetshuis is niet het enige gebouw in het gebied. Het behoort tot het kastelencomplex van het woonzorgcentrum De Verlosser in het parklandschap, dat beschermd is als monument. Enkele jaren geleden ontwikkelden de architecten ook een masterplan voor dit park. Hierin staat de groene buitenruimte centraal, die toegankelijk is voor bewoners van het rusthuis en voor bezoekers. De groene schakel brengt beide actoren samen, waardoor iedereen kan genieten van deze rijke omgeving. De uitvoering van dit masterplan bevindt zich momenteel in een eerste fase. PLUSOFFICE kuist het park op met respect voor de bestaande natuur. De ontwerpers voorzien enkele technische ingrepen om de toekomstige ontwikkeling van het kastelenpark te faciliteren. Dit koetshuis is de eerste realisatie binnen het masterplan.  

 

Tussen bidden en bedden 

Naast een zorgvuldige restauratie van de oorspronkelijke gevels, voegen de ontwerpers een nieuw volume toe en verhogen ze het dak. Zo creëren ze een volwaardige tweede verdieping. De nieuwe gevelsteen complementeert het bestaande koetshuis. De witte ramen en balustrades halen inspiratie uit de bestaande siergevels. Het zorghuis is dankzij enkele slimme ingrepen makkelijk aan te passen aan toekomstige noden. Het gebouw is volwaardig onderdeel van de woonzorgcampus. Met dit gebouw durft PLUSOFFICE verder te kijken, zowel in zijn gebruik als zijn constructie. 

 

Auteur: Femke Van der Meulen 

 

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod. 

 

 

 • Gaudium, Plusoffice ©Dennis De Smet

  Gaudium, Plusoffice ©Dennis De Smet

 • Gaudium, Plusoffice ©Dennis De Smet

  Gaudium, Plusoffice ©Dennis De Smet

 • Gaudium, Plusoffice ©Dennis De Smet

  Gaudium, Plusoffice ©Dennis De Smet

 • Gaudium, Plusoffice ©Dennis De Smet

  Gaudium, Plusoffice ©Dennis De Smet

Bezoek Gaudium!

Naam(Vereist)
Adres
E-mailadres(Vereist)

There are no options available for this field.

Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen:
10u30
11u30

Toegangsprijs

Rondleiding
Met inschrijving

Locatie

Brusselstraat 647
1700 St-Ulriks-Kapelle

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief