fbpx
De Handelsbeurs, ELD ©Tim Fisher

D/a – Handelsbeurs

→ Antwerpen

Het grootste overdekte kruispunt van Antwerpen

 

ELD nv, Origin Architecture & Engineering

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! 

Magali (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

In hartje Antwerpen schuilt achter de gevels van de Handelsbeurs een onverwacht spectaculair interieur. Het beursgebouw vertegenwoordigt een opmerkelijk moment in de architectuurgeschiedenis. Het gebouw is vormgegeven in de stijl van een vroegere periode, maar vloeit samen met moderne en onconventionele technieken en materialen. Na vijftien jaar leegstand en een restauratie van drie jaar heropent de Handelsbeurs haar deuren en fungeert ze weer als overdekte ontmoetingsplaats voor de stad.   

De handelsbeurs ontstaat in de 16e eeuw en wordt na een brand in de 19e eeuw herbouwd. Decennialang fungeert het als ontmoetingsplaats voor handelaren. Het vormt ook het kruispunt van de vier aangrenzende straten, elk met een fraai poortgebouw uit witte natuursteen. 

 

Ruimtelijke hiërarchie  

De handelsbeurs bestaat uit drie verdiepingen. Een gelijkvloers met een grote open multifunctionele ruimte, een eerste verdieping met de voormalige handelsruimten en een tweede verdieping met technische ruimte. Op het gelijkvloers omarmen twee galerijen de centrale ruimte, elk overwelfd met bakstenen ster- en netgewelven waarvan de ribben rusten op gedecoreerde zuilen. De afwerking van het interieur van de onderhandelingskamers op de eerste verdieping varieert afhankelijk van het belang van elke kamer. Hierdoor ontstaat een herkenbare hiërarchie. 

 

Overdekt kruispunt van de binnenstad 

De nieuwe invulling omvat drie hoofdfuncties. De centrale hal dient als overdekte ruimte voor evenementen, de eerste verdieping biedt vergader- en sociale ruimtes en de ‘Schippersbeurs’ wordt gebruikt voor catering. Nieuwe technische installaties en veiligheidsvoorzieningen zijn vrijwel onzichtbaar geïntegreerd. Het ontwerpteam voorziet het gebouw van het nodige comfort, zonder afbreuk te doen aan de erfgoedwaarden. 

 

Kan jij het foute wapenschild vinden?  

Het glazen dak met smeedijzeren draagstructuur zorgt voor licht in de centrale ruimte. De structuur is versierd met bloemen, planten en wapenschilden in diverse kleuren. Pas als ik de wapenschilden van dichtbij bestudeer, valt me op dat er precies ééntje niet in het rijtje past. 

 

Auteur: Magali Hertoghe 

 

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.

 

Credits
Origin Architecture & Engineerng (restauratie)
Arcade (stabiliteit) D2S (akoestiek)
FPC (brandveiligheid) 
 
 

 

 

 • De Handelsbeurs, ELD ©Tim Fisher

  De Handelsbeurs, ELD ©Tim Fisher

 • De Handelsbeurs, ELD ©Tim Fisher

  De Handelsbeurs, ELD ©Tim Fisher

 • De Handelsbeurs, ELD ©Tim Fisher

  De Handelsbeurs, ELD ©Tim Fisher

 • De Handelsbeurs, ELD ©Tim Fisher

  De Handelsbeurs, ELD ©Tim Fisher

Praktische info

Tijdstippen

Vrij bezoek
Van 10.00uur tot 17.00uur

Toelichtingen om
11.00uur
14.00uur
16.00uur

Toegangsprijs

Vrij bezoek
Zonder inschrijving

Locatie

Borzestraat 31
2000 Antwerpen

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief