fbpx
Huis van de Stilte, Dhooghe & Meganck Architectuur ©Johnny Umans

D/a – Het Huis van de Stilte

→ Diksmuide

Een wandeling die je het zwijgen oplegt 

 

Dhooge & Meganck Architectuur 

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur!Je bezoekt Het huis van de stilte op je eigen tempo, maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier. 

Femke (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Verborgen onder de massieve muren van deze kerk in Lampernisse ligt een columbarium, een bewaarplaats voor urnen. De plek is doorgaans stil en verlaten, met enkel vogels die zich bevestigen als bewaker onder het dak en in de bomen. Het is die stilte die ervoor zorgt dat veel mensen naar deze omgeving trekken om te wandelen, of om tot rust te komen. Het is ook die stilte waarmee Dhooge & Meganck Architectuur aan de slag gaat in het ontwerp van dit nieuwe columbarium. Dit resulteert in een unieke beleving van de ruimte, die ik hieronder deel. 

 

Buiten 

De nieuwe ingang van de kerk wordt gemarkeerd door drie nieuwe openingen. Hun nieuwe voegen vormen een licht contrast met de oude gevelstenen,. Een verschil dat wellicht zal vervagen met de tijd. De openingen verbinden de kerk opnieuw met het omliggende landschap. Als je binnenstapt, valt het op hoe sterk de natuur naar binnen getrokken wordt door deze openingen. De wandelingen lopen tot binnen, tot aan het nieuwe volume dat het middenschip van de kerk bekroont. 

 

Binnen 

Bij je binnenkomst zie je de lange zijde van het nieuwe huis. De dynamische vorm resoneert heel duidelijk met de boogvormen en glasramen van de oude kerk. Het hout straalt warmte uit, waardoor het volume een gevoel van intimiteit introduceert in de grote kerk. Dit is het sterkst voelbaar binnenin het huis, waar de geluiden van de kerkbewakers volledig worden gedempt. Een stilteplek, midden in een landschap van stenen en houten kolommen. Die kolommen bloeien verder open tot bomen als de dragers van de kerk en haar overledenen. Een plek die vaak een sombere connotatie heeft, straalt een gevoel van rust en hoop uit dankzij het nieuwe ontwerp. 

 

Auteur: Femke Van der Meulen 

 

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.
  • Huis van de Stilte, Dhooghe & Meganck Architectuur ©Johnny Umans

    Huis van de Stilte, Dhooghe & Meganck Architectuur ©Johnny Umans

Bezoek Het Huis van de Stilte!

Naam(Vereist)
Adres
E-mailadres(Vereist)

 

Praktische info

Van

11:00u

Tot

16:30u

Toegangsprijs

Gratis
Inschrijving verplicht

Locatie

Zannekinstraat 16
8600 Diksmuide

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief