fbpx
Ijzerboomgaard ©Havana architectuur bv

D/a – Ijzerboomgaard Diksmuide

→ Diksmuide

Een genereuze gang 

 

Havana architectuur 

 

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! De rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier.   

 

Elise (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Aan de rand van het West-Vlaamse stadje Diksmuide pronkt tussen de velden het project IJzerboomgaard. De voormalige vierkantshoeve werd gerestaureerd en kreeg een nieuw volume. Het gebouw doet nu dienst als onthaalgebouw voor de provincie, café en sanitaire unit. Het project combineert die functies met een focus op circulatie. Uit alles blijkt respect voor het gebouw, zijn geschiedenis, de gebruikers en het omliggende landschap. 

 

Focus op circulatie 

Circulatie is een belangrijk thema in de projecten van Havana architectuur. In dit geval kiezen ze bewust om geen extra gang te voorzien binnen de volumes, maar het erf te beschouwen als een gang. Deze ontmoetings- en circulatieruimte versterkt de interactie tussen de doelgroepen. Ook de buitentrap naar de douches en de open ruimte die de verdiepingen van het nieuwe volume verbindt, vergroten de connectie tussen de gebruikers.   

 

Een nieuwe voordeur  

Een nieuw volume waar de sanitaire units en de technische ruimte samenkomen, houdt het café en onthaalgebouw zo open mogelijk. Met hun materiaalkeuze creëren de ontwerpers een subtiele ingreep op de bestaande gelaagdheid. De focus van dit volume ligt op het sacrale bovenlicht en een veilig gevoel. De architecten interpreteren de architectuur van de hoeve op een hedendaagse manier met een nieuwe vorm, uitgesproken betonnen balken boven de raamopeningen en een opvallende buitentrap.  

 

Laagdrempelig gebouw 

In de vierkantshoeve komt een scala aan gebruikers samen. Met knipogen naar de vroegere functie vullen de ontwerpers de huiselijk sfeer verder aan. Zo refereren de zitbanken in het café naar de oorspronkelijke tussenschotten van de varkensstallen. De focus op het haardvuur en de materialen zorgt dat iedereen zich thuis voelt. Tot slot verwelkomt het gebouw ook fauna en flora. Mussen, vleermuizen, zwaluwen en bloemen vullen het diverse publiek aan. Het bewijs dat mens en natuur kunnen samenleven in een hedendaagse context. 

 

Auteur: Elise Gaeremynck 

 

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.
 • Ijzerboomgaard ©Havana architectuur bv

  Ijzerboomgaard ©Havana architectuur bv

 • Ijzerboomgaard ©Havana architectuur bv

  Ijzerboomgaard ©Havana architectuur bv

 • Ijzerboomgaard ©Havana architectuur bv

  Ijzerboomgaard ©Havana architectuur bv

 • Ijzerboomgaard ©Havana architectuur bv

  Ijzerboomgaard ©Havana architectuur bv

Schrijf je in voor een rondleiding in de Ijzerboomgaard!

Naam(Vereist)
Adres
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Tijdstippen

Vrij bezoek
Van 10.00u tot 17.00u

Rondleidingen
Van 10.00u tot 10.30u
Van 10.30u tot 11.00u
Van 11.00u tot 11.30u

Toegangsprijs

Gratis
Rondleiding: inschrijving verplicht

Locatie

Ijzerdijk 41
8600 Diksmuide

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief