fbpx

D/a – Kantoor Yapado

→ Gent

Tussen de stalen spanten 

 

GRAUX & BAEYENS architecten, Compagnie-O

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! Hou deze pagina in het oog voor praktische informatie.

Femke (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project niet mag missen. 

 

Gent kent een rijke industriegeschiedenis. Die nijverheid is vandaag niet meer zo sterk aanwezig in de stad als vroeger. De fabrieksbedrijven zijn weggetrokken en laten enorme gebouwen achter. Vandaag rijst de vraag wat we doen met deze grootschalige relikwieën. Hoe zetten we ons industrieel patrimonium opnieuw in? Het renovatieproject Loods 23 formuleert hier alvast een eerste antwoord op. 

 

Loods 23 

De geschiedenis van dit gebouw gaat terug tot de 19e eeuw, toen Gent nog gekend was voor haar textielnijverheid. Aan de rand van de Gentse haven deed Loods 23 samen met vier andere gebouwen dienst als opslagruimte voor katoen. Voor de bouw werd materiaal hergebruikt van de wereldtentoonstelling van 1885 in Antwerpen.  

Vandaag zijn er twee loodsen gesloopt en vormen de overige drie met nog andere gebouwen het grootste beschermd stadsgezicht van Gent. Loods 23 werd recent gerenoveerd met aandacht voor de zichtbare staalstructuur. In het grote volume biedt nu ruimte aan verschillende woon- en co-workingplekken. Het kantoor van Yapado bekleedt er één van. 

 

Kantoor Yapado 

Het ontwerp van GRAUX & BAEYENS architecten gaat slim om met de stalen spanten van de loods. Met hun hoogte vormen ze een hindernis om twee verdiepingen te creëren in de loods. Dit lossen de architecten op met een ingenieus grondplan dat de ruimte organiseert met twee volumes die de bureau-eilanden, vergaderzaal en cafetaria bevatten. Een wenteltrap centraal in de ruimte verbindt de verschillende functies met elkaar. De hoogte van de loods blijft voelbaar en de spanten geven een duidelijk horizontale as aan. Zo sluit het kantoor aan op Loods 23 en sluit het gebouw op zijn beurt weer aan op zijn omgeving en verleden. 

 

 

Auteur: Femke Van der Meulen 

  • Kantoren Yapado studio ©Jeroen Verrecht

  • Kantoren Yapado studio ©Jeroen Verrecht

  • Kantoren Yapado studio ©Jeroen Verrecht

Praktische info

Tijdstippen

Vrij bezoek tussen 14u - 17u

Toegangsprijs

Gratis

Locatie

Dublinstraat 35/018
9000 Gent

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief