fbpx
Karper ( Foto : Tim Van de Velde )

D/a – Karper

→ Sint-Jans-Molenbeek

Duurzaam verdichten in de hoogte (VOLZET)

 

hé! Architectuur 

Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! De rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier.   

Sander (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project niet mag missen tijdens de Dag van de architectuur.

 

Tijdens haar zoektocht naar een eigen woning stuit architect Hanne Elckelmans op een huis in Molenbeek. Het rijhuis telt twee verdiepingen minder dan zijn buren. Hanne ziet meteen de mogelijkheid om te verdichten. Met de verbouwing creëert ze meer licht en ademruimte in de stad. Achter de bescheiden gevel schuilt vandaag een co-housing project met drie verschillende woningen en een handelsruimte, allemaal op eenzelfde perceel. 

Flexibiliteit en buitenruimtes 

Het ontwerp vindt een delicaat evenwicht tussen binnenruimtes die flexibel kunnen worden ingevuld en hoogwaardige buitenruimtes. De architecten delen het grondplan van iedere verdieping op in zes vierkante zones. Naarmate je hoger in de woning komt, ontvouwen deze vierkanten zich tot verschillende buitenruimtes. Op het gelijkvloers bevindt zich een gemeenschappelijke binnenkoer, terwijl op de eerste verdieping een rustige patio te vinden is bij de zitruimte en het bad. Op de tweede verdieping fungeert een ruim balkon als verlengstuk van de keuken. Helemaal bovenaan biedt het toegankelijke groendak een verrassend uitzicht over Brussel. 

Zacht palet van aardetinten 

Deze verbouwing is een voorbeeld van duurzaam materiaalgebruik. Zachte materialen zoals hout, strobalen en leempleister vormen een contrast met de harde stadsomgeving. De natuurlijke materialen met een palet van zachte aardetinten creëren een oase van rust in het interieur. Het keukeneiland heeft een robuuste uitstraling dankzij de gestampte aarde. De houten vloer voelt warm onder je voeten terwijl de kalkpleister het geluid in de woning dempt. 

 

Auteur: Sander Lambrix

 • Karper ( Foto : Tim Van de Velde )

  Karper ( Foto : Tim Van de Velde )

 • Karper ( Foto : Tim Van de Velde )

  Karper ( Foto : Tim Van de Velde )

 • Karper ( Foto : Tim Van de Velde )

  Karper ( Foto : Tim Van de Velde )

 • Karper ( Foto : Tim Van de Velde )

  Karper ( Foto : Tim Van de Velde )

Praktische info

Tijdstippen

Rondleidingen om
10.00uur (VOLZET)
11.00uur (VOLZET)
12.00uur (VOLZET)
13.00uur (VOLZET)
14.00uur (VOLZET)
15.00uur (VOLZET)
16.00uur (VOLZET)

Toegangsprijs

Gratis
Inschrijving verplicht

Locatie

Karperstraat 51
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief