fbpx
Karreveld (Foto : Séverin Malaud)

D/a – Karreveld

→ Sint-Jans-Molenbeek

Renoveren met de schoenlepel 

 

AgwA

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur! 

Arnaud (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.

 

Karreveld omvat een secundaire school en sportcentrum. Het project heeft als doel een structuur te maken die de gebruikers zelf mee vormgeven naargelang hun noden en wensen. Die aanpak is helemaal in lijn met de actieve pedagogie die in het gebouw onderwezen zal worden. Het hergebruik van een bestaand kantoorgebouw voegt een extra dimensie toe aan het project.

 

Bescheiden materiaalgebruik, grote impact 

In een eerste fase renoveerden de ontwerpers de bestaande kantoorgebouwen met minimale ingrepen. Een nieuwe luifel en brandtrap in geïmpregneerd hout kondigen langs de buitenzijde de herbestemming aan, zonder te concurreren met de spectaculaire architectuur van het kantoorgebouw. De verbouwing behoudt aan de binnenzijde zo veel mogelijk bestaande elementen zoals trappen, toiletten en technische kokers. Daartussen introduceren de ontwerpers hergebruikte of herbruikbare materialen. Met bescheiden materiaalgebruik creëert AgwA een grote ruimtelijke impact en toont het zijn vaardigheid in dergelijke renovatie-uitdagingen. 

 

Nieuwe identiteit 

Een tweede fase voorziet de toevoeging van een nieuw volume. Dit herbergt onder andere de inkom, de sporthal en de cafetaria. Het volume staat strategisch op de site om zo een nieuwe identiteit naar de straat te genereren. De groepering van de sportzaal en cafetaria laat toe om ze buiten de schooluren open te stellen voor andere doelgroepen. De generische en flexibele architectuur van de bestaande volumes vindt weerklank in de nieuwbouw en zijn rechttoe rechtaan betonskelet met een flexibele invulling in metselwerk. 

 

Auteur: Arnaud Mewis

  • Karreveld (Foto : Séverin Malaud)

    Karreveld (Foto : Séverin Malaud)

Bezoek Karreveld!

Naam(Vereist)
Adres
E-mailadres(Vereist)
Praktische info

Tijdstippen

Rondleiding om
Van 10.30uur tot 12.00uur
Van 15.30uur tot 17.00uur

Toegangsprijs

Gratis
Met inschrijving

Locatie

Gentsesteenweg 615
1080 Sint-Jans-Molenbeek

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief