fbpx
Marie Thumas Fabrieken © Revive

D/a – Marie Thumas fabrieken

→ Leuven

Knip- en plakwerk aan de Vaart 

 

KRAS Architecten

 

Ontdek alle facetten van dit prachtige project tijdens de Dag van de architectuur!  Speciaal voor de Dag van de architectuur en Open Monumentendag steekt Revive een programma in elkaar. Meer informatie hierover vind je onderaan de pagina. 

Sophie licht toe waarom je dit project niet mag missen. 

De westelijke Vaartoever net buiten Leuven is een bruisende buurt, doordrenkt van een verrassende bedrijvigheid. Woonboten wiegen zachtjes op het water. De betonnen platen van de tweevaksbaan op de oever neuriën een cadans gedirigeerd door passerende voertuigen. Op het parkeerterrein van de bouwmarkt weerklinkt het gerammel van karretjes die zware materialen vervoeren. In het hart van dit gezoem bevindt zich de voormalige conservenfabriek Marie Thumas.  

Industrieel lappendeken  

Marie Thumas vormde ooit een belangrijk knooppunt in het Vlaamse industrielandschap. De voormalige conservenfabriek zit geklemd tussen de groene helling achter het gebouw en het water. Het complex is een collage van kleuren en texturen, stoffig en uitgemergeld door de tijd. Maar wel opgeladen met verhalen en herinneringen. Het is het resultaat van anderhalve eeuw knip- en plakwerk aan de Leuvense Vaart.  

Parasitisme aan de vaart 

In 1976 sluit de fabriek haar deuren. Het karkas wordt een broedplaats voor nieuwe functies, zoals een magazijn, een fitnessruimte en een golfwinkel. Het leidt tot parasitisme, waarbij functies zich moedwillig vastklampen aan de kant van de tweevaksbaan. Doen ze dit uit angst om te verdwijnen in de leegte die achterblijft? Die leegte vertaalt zich in een woest landschap van bouwvallige maar charmante fabriekskoterijen achter de hoofdgebouwen. De karaktervolle ruimte ademt vergane glorie. Een gebrek aan toegankelijkheid staat elke vorm van symbiose tussen de verschillende functies in de weg.  

Kleurrijke stadsfabriek 

KRAS, Omgeving en Boydens zoeken naar de ontbrekende symbiose tussen functies en gebouwen. Ze willen Marie Thumas opruimen en aanpassen naar de behoeften van een cultureel en creatief stadsknooppunt. Zo zullen ze haar historische waarde als belangrijke plek herstellen. Het is bijna jammer om te weten dat deze eerlijke schoonheid plaats zal maken voor een volmaakte versie van zichzelf.  

Auteur: Sophie Bresseleers

 

Wat valt er te beleven?

Marie Thumas staat aan de vooravond van een derde leven. KRAS Architecten en Revive verbeelden op deze Dag van de architectuur en Open Monumentendag het verleden, heden en de nieuwe toekomst van de fabriek.

We verbeelden hoe de cultuurhistorische betekenis van Marie Thumas hersteld kan worden door het in oorsprong gesloten gebouw een open en toegankelijk karakter te geven. Hoe uit het ontwerpend onderzoek nieuwe gebouwen, optoppingen en toevoegingen vorm kregen die de visuele en functionele relaties van het erfgoedgebouw versterken. We verbeelden tenslotte hoe deze iconische plek ook kan uitgroeien tot een site waarin iedereen terecht kan en zich thuis kan voelen.

Aan de hand van sprekende visualisaties, maquettes, bewegende beelden en een VR-bril krijg je een blik op de toekomst van de nieuwe, verweven stadsfabriek. Parallel worden rondleidingen georganiseerd en wordt een gevarieerd programma voorzien in het kader van open monumentendag.

Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.
 • Marie Thumas Fabrieken © Revive

  Marie Thumas Fabrieken © Revive

 • Marie Thumas ( Beeld : KRAS Architecten)

  Marie Thumas ( Beeld : KRAS Architecten)

 • Marie Thumas ( Beeld : KRAS Architecten)

  Marie Thumas ( Beeld : KRAS Architecten)

 • Marie Thumas ( Beeld : KRAS Architecten)

  Marie Thumas ( Beeld : KRAS Architecten)

 • Marie Thumas ( Foto : onbekend)

  Marie Thumas ( Foto : onbekend)

 • Marie Thumas Fabrieken © Revive

  Marie Thumas Fabrieken © Revive

Praktische info

Van

11:00u

Tot

17:00u

Toegangsprijs

Gratis

Locatie

Kolonel Begaultlaan 7-19
3000 Leuven

Routebeschrijving

Activiteit

Categorie

Locatie

Datum

Routebeschrijving Meer info
Schrijf je in op onze nieuwsbrief