fbpx
Sophie Bresseleers, 2023 ©Sophie Bresseleers

Sophie Bresseleers

Festival van de architectuur

Curatorenteam Festival van de Architectuur 2023 / Inhoudelijke en redactionele ondersteuning

Beroep en opleiding Student/Master Architectuur

Wat doe jij in het Festival van de architectuur?

Als jobstudent bij het VAi hielp ik bij de lancering van de website. Naast het invoeren van content had ik ook een kleine ondersteunende rol in het redactioneel proces. Voor de Dag van de architectuur ging ik op enkele projectbezoeken waarna ik telkens een architectuurkritische tekst mocht neerpennen.

Hoe ziet jouw ideale speelveld eruit?

Het klinkt misschien wat vreemd maar aan mijn ideale speelveld zijn regels verbonden. Het is volgens mij een kunst op zich om regels op een eigen manier te interpreteren en om op die manier de grenzen van het speelveld af te tasten. Niets is leuker om regels in vraag te stellen en om ze te omzeilen, toch?

Speelt architectuur een rol in jouw werk?

Architectuur is er overal om ons heen. Er is een constante wisselwerking tussen onze omgeving en onszelf, we kunnen dus niet ontkennen dat architectuur een enorme invloed heeft op wie wij zijn als persoon. Het is net die wisselwerking die mij interesseert. De verwevenheid met het alledaagse. Ik ga graag op zoek naar architectuur daar waar we die misschien het minste verwachten. De interesse voor het vak zelf is er bijna altijd geweest. Met een architect als grootvader kwam ik al van kleins af aan in contact met de oerbasis van het vak, namelijk het ontwerpen zelf. Door zijn vroegtijdig overlijden heb ik er helaas nooit met hem over kunnen uitweiden. Gelukkig ben ik opgegroeid in een artistiek gezin en heb ik de kans gehad om te ontdekken dat architectuur zoveel meer is dan het ontwerp en het gebouw.

Waarvan lig jij ’s nachts wakker?

Ik lig gelukkig niet vaak wakker. Als ik dan al eens wakker lig dan is dit door toedoen van geweld of de rat race. Wanneer ik geweld zie op straat, het nieuws of online, dan begint mijn rechtvaardigheidsgevoel te borrelen. Ook de drukte van het leven kan mij soms wakker houden. We mogen de dingen die we graag doen nooit uit het oog verliezen en we moeten genieten van de mooie en leuke dingen om ons heen. Als ik daar aan terugdenk slaap ik in no time.

Wie hoop jij tegen te komen tijdens het Festival van de architectuur?

Mezelf, maar dan niet spreekwoordelijk! Ik hou ervan om nieuwe dingen en interesses te ontdekken. Op die manier leer ik ook telkens een nieuw stukje van mezelf kennen.

Ontdek het werk van Sophie Bresseleers tijdens het Festival van de architectuur hier.
Schrijf je in op onze nieuwsbrief