D/a – Park Brialmont
Zondag 10/9 → Antwerpen
Tussen grachten
Laat je tijdens de Dag van de architectuur rondleiden door de architecten! De rondleiding is gratis maar inschrijven is verplicht via onderstaand formulier.
Isabel (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Vroeger maakte deze plek deel uit van de Antwerpse Brialmontomwalling en vormde het de grens tussen stad en platteland. Vandaag verbindt het park de omliggende wijken met de binnenstad en brengt het buren samen. Tussen de twee grote toegangswegen van de stad liggen het natuurreservaat Wolvenberg en het Brilschanspark gevangen. Bovendien verdeelt de Binnensingel het gebied. Met het ontwerp voor het Brialmontpark wil CLUSTER de versnippering van deze gebieden tegengaan en één natuur- en erfgoedpark creëren.
Wortels in het verleden
De restanten van de Brialmontomwalling getuigen van het militaire verdedigingswerk van Antwerpen uit de negentiende eeuw. De grachten hebben een belangrijke erfgoedwaarde. Een trappenpartij naar het water verflauwt de helling van de oever. Enkele alleenstaande bomen zorgen ervoor dat je zowel in de zon als in de schaduw kan genieten van de rust van de plek.
Ook op andere plaatsen speelt CLUSTER met de hoogteverschillen. Bakstenen randen benadrukken het sterk hellende terrein en dienen als zitbank. De roodachtige kleur van de bakstenen verwijst naar de kleur van het oorspronkelijke bastion.
Bloeiende toekomst
Het westelijk deel van het natuurgebied Wolvenberg wordt een open speelruimte. Op de plaats van de oude grachten verschijnt een reliëf met hoogtes en laagtes. De niveauverschillen vangen water op bij zware regenbuien en laten het doorsijpelen in de grond. Op mooie lentedagen spelen kinderen in het glooiende landschap. De jonge bomen beloven uit te groeien tot een groene bosrand.
Met aandacht voor restanten uit het verleden, creëert CLUSTER een park dat kan groeien en bloeien in de toekomst. Zo vormt het park een belangrijke schakel in een Groene Singel rond de stad.
Auteur: Isabel Verhaeghe
Dit jaar slaan Open Monumentendag en Dag van de architectuur de handen in elkaar. Een ideale kans om een gemeenschappelijk programma aan te bieden waarin hedendaagse architectuur en erfgoed elkaar ontmoeten. Surf naar één van deze websites voor het volledige aanbod.