D/a – Pauscollege
Zondag 10/9 → Leuven
Het Pauscollege: Waar geschiedenis en moderne studenten samenleven
Barbara Van der Wee architects, A2D architecture 2 design
Ontdek dit project op de Dag van de architectuur tijdens een rondleiding! De rondleiding is gratis maar inschrijving is verplicht. Meer info over de rondleidingen vind je vanaf 24/08 op deze website.
Sophie licht toe waarom je dit project niet mag missen.
Het Pauscollege was in de 16de eeuw de laatste wens van paus Adrianus VI, de enige paus afkomstig uit de Nederlanden. Ooit was het een school voor leden van de clerus, nu een studentenhuis.
Groeien met de tijd
Aan het Hogeschoolplein in Leuven neemt het gebouw een prominente plaats in. Binnenkomen doe je via de binnentuin van het college, die net grondig werd heraangelegd. Er is gedacht aan de waterinfiltratie, comfortstroken voor rolstoelgebruikers, een verstopplek voor de fietsen en zelfs aan nestplekken voor gierzwaluwen.
De vier vleugels van het college omsluiten de tuin. Elke gevel is uitgerust met rijen genereuze ramen. Als je goed kijkt kan je in de gevel van beide zijvleugels een bouwnaad ontdekken. Tussen 1776 en 1778 ontwerpt landmeter Ghenne een straatvleugel en twee zijvleugels voor het Pauscollega. Enkele jaren later, in 1785, bouwt architect Montoyer een vierde achtervleugel. Al zou je niet zeggen dat de vier vleugels in twee fases geplaatst werden, ze vormen een mooi samenhangend geheel.
Wonen in de geschiedenis
Het college is nu een residentie voor studenten. Achter de genereuze ramen aan de binnentuin schuilen lange gangen geflankeerd door studentenkamers. Dit zijn moderne doosjes, mooi in de historische context ingeschoven zonder al te veel de aandacht op te eisen. De architecten kiezen voor een subtiele renovatie om zo de originele architectuur zo zichtbaar mogelijk te houden. Wat goed is, want in het Pauscollege zijn er ontelbare prachtige details. Zo heeft elke trappenhal een eigen set van trapleuningen en terrazzovloeren. Onder het dak bewonder je, tussen de drogende was van de studenten, het oude mechanisme van de grote klok.
Het Pauscollege vertelt haar geschiedenis graag aan de hand van sensorische details. Daarom kan je kiezen voor een sensorische of een gewone rondleiding. Voel, luister en kijk je mee?
Auteur: Sophie Bresseleers